Британският премиер Тереза Мей оцеля след вот на недоверие, внесен от лейбъристите. Това обаче не прави задачата й да реализира излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз по-лека.

Веднага след като станаха ясни резултатите от гласуването, премиерът обяви, че ще продължи работата си по реализацията на Брекзит. Какво ще промени Мей в стратегията и тактиката си след отхвърлянето на първата й сделка с Брюксел ще разберем в понеделник, 21 януари. Тогава нейните намерения ще се обсъдят в британския парламент.

Но възможните сценарии вече са сведени до четири, коментират експерти на The Economist Intelligence Unit.

Коригиране на параметрите по сделката

Най-вероятният сценарий е коригиране параметрите на сделката с Брюксел и предлагане на приемлив за британските парламентаристи вариант. Например фиксирана дата по Backstop, който задължава Лондон да се подчинява на някои европейски регламенти и след напускането на ЕС. Ако срокът на действие на договореностите за ирландската граница бъде ограничен, това ще успокои юнионистите и евроскептиците сред торите и те ще подкрепят Мей. Така сделката има шанс да мине през парламента с мнозинство, подобно на това, с което правителството оцеля вчера. Проблемът е, че Брюксел вече декларира подкрепата си за споразумението с Лондон в сегашния му вид, що се отнася до ирландската граница.

Втори референдум

Вторият по вероятност сценарий е провеждането на втори референдум във Великобритания. На него британците ще трябва да кажат как да действа правителството оттук нататък. Дали да прекратят Брекзит или да подкрепят Тереза Мей в усилията й да извади страната от ЕС със сделка, която да бъде одобрена от депутатите. Това се подкрепя и от Брюксел, където продължават да се чуват гласове за "позитивно решение" след отхвърляне на сделката с Мей.

Мек Брекзит

Третият сценарий е депутатите да принудят премиера да приеме "мек вариант" на Брекзит. При него Обединеното кралство ще остане част от общия европейски пазар и митническия съюз. Но това ще ограничи възможностите на Лондон да спира притока на хора от Европейския съюз, а това бе една от тезите, спечелили първия референдум за Брекзит. Но пък ще отстрани опасността от икономическа криза във Великобритания при разрив с Брюксел. Тереза Мей вече обяви, че не може да гарантира запазване на трудовото и митническо споразумение на ЕС.

Брекзит без сделка

И последен вариант - излизане на Великобритания от ЕС без сделка. Този сценарий обаче експертите определят като най-малко вероятен. Причината - високата икономическа цена, която Лондон ще трябва да плати, скок на цените и недоволство на британските граждани.