Екатерина Захариева и Юлиян Попов са двете български кандидатури за еврокомисар, номинирани съответно от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Те направиха и своите първи коментари по повод кандидатурите им.

Екатерина Захариева благодари в пост във фейсбук за доверието от страна на Министерския съвет, на ГЕРБ и на лидера на партията Бойко Борисов по повод кандидатурата й.

"Ще се радвам да коментирам темата в повече детайли след като бъдат спазени всички официални процедури и срокове на ЕК по номинациите. Винаги съм изпълнявала задълженията си с професионализъм и при строго спазване на правилата и законите. Ще продължа да го правя и сега като кандидат, както и занапред във всяка моя бъдеща роля", заявява Екатерина Захариева.

Под поста й валят честитки и пожелания за успех. "Всички се надяваме, че в Европейския съюз, чрез Вас ще разберат, че наистина искаме да живеем в хармония, спазвайки европейските ценности и разбирания за всеобщ просперитет и благоденствие на хората, които съставляват това Ев. семейство! Успех!", пише Людмила Михайлова.

Не липсват и критики към ГЕРБ и съвети.

След поста си Захариера обнови и снимката на корицата на Фейсбук страницата със знамето на България и на ЕС. 

Бившата външна министърка от ГЕРБ Екатерина Захариева и бившият екоминистър от ПП-ДБ Юлиян Попов са двамата кандидати на България за нов еврокомисар.

Юлиян Попов направи също първи коментар по повод кандидатурата му.

"Приемам го като предизвикателство и мисля, че сме една много добра двойка с Екатерина Захариева, с която се познаваме много добре и аз ценя много високо. И се надявам, че ще се представим добре пред Европейската комисия и Урсула фон дер Лайен. Аз смятам, че всички ресори могат да бъдат много силни, защото зависи много от комисаря, защото зависи как той ще ги формулира и как ще ги изкара напред", допълни Юлиян Попов, номиниран за еврокомисар.

Новината за избора на двамата номинирани за еврокомисари дойде в деня на крайния срок, в който страните членки на Европейския съюз (ЕС) могат да излъчат кандидатите си за членове на новата Европейска комисия (ЕК). Всяка държава трябваше да номинира за позицията един мъж и една жена.

Кои са номинираните

През годините Екатерина Михайлова заемаше различни постове в няколкото правителства на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. В първия му кабинет беше зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството, във второто - министър на правосъдието, а в третото - на външните работи. По образование е юрист.

Юлиян Попов беше министър на околната среда и водите в кабинета на ПП-ДБ и ГЕРБ с премиер Николай Денков. Преди това е бил и служебен екоминистър в служебното правителство на Марин Райков през 2013 г.

Попов има и опит като председател на Европейския институт за ефективност на сградите, старши съветник на Европейската фондация за климата, както и съветник по енергийната сигурност на българския президент.

Какво следва

Двете български кандидатури трябва да бъдат представени още днес на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. До 11 или 12 септември тя трябва да реши кой от двамата избира, дотогава трябва да е ясен и ресорът, който ще получи страната ни. За да станат еврокомисари, избраните от Урсула фон дер Лайен кандидати, трябва да бъдат одобрени и от Европарламента след подробно изслушване.

Предстои да стане ясно и какъв ресор ще получи България в новата Европейска комисия. България дълго време отсъстваше от разговора за състава и работата на Европейската комисия след европейските избори през юни. Такъв разговор течеше още в края на миналия месец, но София не участваше активно в него. Така се стигна до излъчването на българските номинации в последния възможен момент от процедурата.

По неофициална информация България ще получи ресор регионална политика в новата Европейска комисия, съобщи пред дни БНТ, като се позова на свои източници в Брюксел.