"От самото начало на съставянето на това правителство и мнозинство сме заявили своята позиция "против". Това (около ротацията, бел. ред.) е ярка демонстрация на предателство на избирателите. Макар да постигнаха математическо мнозинство, политическо и морално такова в политиката нямат" - това коментира от кулоарите на парламента пред NOVA NEWS лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя добави, че програмата, която управляващите са написали, не е изпълнена. "От предвидените в програмата 80 закона, до края на декември са приети едва 11. Качеството на законодателството е под всякаква критика", смята лидерът на БСП.

"Още няма закон за съдебната власт, антикорупционна комисия, нито крачка напред по отношение на истинска съдебна реформа - всичко е деление на порции. Това правителство трябва да си отиде, то е създадено за овладяване на държавата. Но още по-важно е какво ни очаква след това, защото в меморандума и споразумението няма и дума за проблемите на хората. Т.е. след днешния ден ни чака още от същото". 

Според Нинова алтернативното решение на политическата картина са избори "2 в 1" и след тях разговори за надпартийно национално програмно правителство с определен срок на действие и конкретни задачи.

Нинова разкритикува деветмесечното управление на кабинета "Денков" и на мнозинството в парламента още при разискванията в пленарната зала по подадената от премиера оставка.

"Това деветмесечие днес приключва, следващото, което ни чака, ако се случи, ще бъде същото, но по три", коментира лидерът на левицата. 

"Постигнаха математически сбор от брой депутати, но той е моралното дъно на политиката, защото хора, които взаимно се отричаха, се събраха, направиха го в името на властта, събра ги страхът и алчността"

Нинова отбеляза, че в управленската програма Денков/Габриел има пет приоритета. Шенген - изпълнен на 3%, еврозоната - невъзможно е да влезем в нея от 1 януари 2025 г., поради обективни причини, не е преработен планът за възстановяване във връзка със зелената сделка, "Мариците", не се знае какво ще се случи с работещите в мините.

По думите ѝ все още няма наредба за създаване на ясни правила за разпределяне парите в общините по общинските проекти, в същото време е започнало подписване на първите договори, като въпросът бил с кои общини и дали има равнопоставеност между тях, независимо коя политическа сила е спечелила изборите по места.