"Смазваща разлика! Поздравявам победителите Румен Радев и Илияна Йотова. Пожелаваме един успешен мандат. Поздравяваме социалистите, които виждаме, че са били от най-активно гласуващите за тях", бяха първите думи на соцлидерката в оставка Корнелия Нинова на фона на данните, че между 91 и 99 на сто от левите избиратели са дали гласа си за новия стар президент.

Тя си пожела оттук нататък вече да се успокои политическата обстановка и да може редовно правителство да се заеме с неотложните задачи.

Лидерката на БСП отрече на преговорите досега да са били обсъждани имена на министри.

"Имена още не сме обсъждали, потвърждавам, че всичко, което четете, е интриги", коментира Корнелия Нинова.

Тя допълни, че за нея тези спекулации не са изненада, но не са верни. 

По думите й от вторник нататък започват същинските преговори между 18-те екипа по политики, а попитана какви компромиси е готова да направи БСП, за да участва във властта, отговори: "Разумните".

Нинова повтори приоритетите на социалистите, но беше категорична, че не вижда как "с десни средстваще се прави социална политика".

"Ще намерим сечението, сигурни сме", изрази увереност лидерката на БСП.

В отговор на въпроса, ако дойде ново ръководство след конгреса на 22 януари, няма ли риск то евентуално да промени това коалиционно споразумение, Нинова заяви:

"Не бързайте, на 22 януари ще имаме конгрес, и който бъде избран за председател, той ще изпълнява решенията на колективните органи, а те остават същите, нова парламентарна група и пленум няма".