Тодоров е избиран два пъти за народен представител – в 42-ото и 43-ото Народно събрание. Магистър е по национална сигурност и отбрана от Военната академия „Георги С. Раковски“, се казва в краткото съобщение на правителствената информационна служба.

Тодоров е бивш депутат от "Атака", който стана по известен по време на шумното нахлуване в НАТФИЗ заедно партийния лидер Волен Сидеров в края на 2015 г. По-късно той и приближеният му Десислав Чуколов бяха осъдени на пробация за дръзко хулиганство.

Тогава обаче новият областен управител предизвика остри реакции, след като заяви, че "75% от артистите са хомосексуалисти и дегенерати". Той обяви, че това е било цитат на Алфред Кинси - виден американски биолог и сексолог, което не се оказа вярно. 

През 2014 година пък Тодоров излезе с отворено писмо до медиите по повод победителя в "Евровизия" Кончита Вурст, наричайки конкурса "парад на изродщината".

"Победи едно неопределено същество, определяно от евро-олигофрените като трети пол, събрало гласовете на множеството "зомбирани" европейци. Това е вече нормално в Европа, третият пол е норма, дори пример за подражание, болестта е общоприета и законно устроена от ЕК. До къде стигнахме? Да издигаме в култ един травестит! Травеститът е звезда, победител, пример за подрастващите момченца. Той може да пътува навсякъде, за разлика от председателя на Руската Дума – Сергей Наришкин (той е един от руснаците с наложени от ЕС санкции - б.р.)".

Илиан Тодоров е роден през 1980 година в София. Завърша икономика в УНСС и Военна академия „Георги Раковски“.

Правителството вече назначи още няколко областни управители от квотата на Обединените патриоти. За губернатор на София-град например беше избран Николай Пехливанов, който през 2011 г. бе кандидат за кмет на София от "Атака".