Народният представител от ПП Настимир Ананиев заплаши със съд всеки, който уронва името му по повод скандала с криптобанката "Нексо", в която вчера нахлуха полицаи и прокуратура във връзка с мащабно разследване за пране на пари и други нарушения. Конкретно той обяви в кулоарите на НС, че ще заведе дело срещу лидера на ИТН Слави Трифонов.

"Във връзка с тиражирането на името ми относно последните събития, искам да заявя, че съм се консултирал с адвокат и ще предприема конкретни съдебни действия срещу всяко едно лице, което уронва моята репутация и добро име и ме замесва в скандали, които не съществуват.

По повод думите на Слави Трифонов, че съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев е бил близък с управителите на "Нексо" и "всеки ден ходил в офиса им, за да ги съветва", Настимир Ананиев заяви: "Ще заведа дело срещу Слави Трифонов и срещу гласа зад камера, който му подсказва, заради лъжите, които се изрекоха".

"Когато решиш да уронваш престижа и репутацията на някого, трябва да поемеш отговорност. В България трябва да се знае, че когато някой си позволява да лъже и да прави внушения, ще поеме отговорност в съда", добави депутатът от ПП.

Настимир Ананиев отрече да са съдружници с Антони Тренчев, за когото се твърди, че е свързан с "Нексо". Ананиев беше намесен в сюжета и бе обявен за съдружник на Тренчев, с когото го свързва приятелство от времето им на депутати в Реформаторския блок от партията на Меглена Кунева ДБГ.

"Относно Антони Тренчев, били сме заедно народни представители, познавам го оттам, както го познават и Тома Биков, Даниел Митов и Петър Николов. Имали сме намерения за съвместни проекти, които, за съжаление, не се осъществиха, тъй като нито на мен, нито на него му стигна времето за това нещо. В момента нито съм съдружник с Антони Тренчев, нито съм в управителни органи на каквито и да е дружества", заяви Ананиев.

Първи за връзката между двамата и "Нексо" намекнаха от трибуната от ГЕРБ, които с недомлъвки набъркаха Ананиев в аферата. Ден по-късно Тома Биков обяви, че от партията имат подозрения за това, че разследваната "Нексо" е финансирала "Продължаваме промяната".

Биков коментира пред медиите, че "има свързаности" на бивш и на настоящ депутат от "Продължаваме Промяната" с "Нексо". Той допълни, че в единия случай бившият депутат Ракшиев е представител на "Нексо" за Пловдив, в другия - Настимир Ананиев е съдружник на един от съсобствениците на "Нексо" и в същото време е съдружник с гражданин на Руската федерация във фирма "Нефтогаз".

"ГЕРБ явно са новият разследващ орган на прокуратурата. Може би след закриването на спецпрокуратурата те са ново разследващо звено. Няма проблем, нека да разследват, ние нямаме какво да крием. Въпросът е, когато се разследва, да се разследва всичко, а не избирателно", коментира твърденията на партията на Борисов депутатът от ПП.

"Може да се проверят всичките ми декларации, които съм пуснал в КПКОНПИ. Тези неща са публични и са декларирани, за разлика, например, от Слави Трифонов, който никога не е подавал такава декларация. Всичко, което излиза в момента, е публична информация, тя се знае от години, не е нещо ново", Настимир Ананиев.