Депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев направи намеци от парламентарната трибуна по адрес на народния избраник от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев и един от съдружниците на разследваната от прокуратурата криптобанка "Нексо".

По неофициална информация на бТВ става въпрос за Антони Тренчев, бивш депутат от Реформаторския блок, където бяха колеги и приятели заедно с Ананиев. По това време РБ беше коалиционен партньор на ГЕРБ и участваше в управлението във втория кабинет "Борисов". Ананиев и Тренчев бяха народни представители от формацията на Меглена Кунева ДБГ.

"На народното представителство ще оставя да провери кой е съосновател и управляващ партньор на тази групировка "Нексо". И с кой той е бивш съпартиец, другар, съратник и съмишленик?", попита от трибуната депутатът от ГЕРБ.

"Кой е този, който се оказа, че в бизнеса му има намесени партньори от Руската федерация?", добави Георгиев без да назовава имена.

Припомнянето за приятелството между двамата бивши народни избраници от Реформаторския блок той направи по време на дебатите за "Лукойл" и второто четене на добилия популярност "закон за левчето на Борисов", официално наречен Закон за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива, внесен от ГЕРБ.

"Попитахте къде са отишли онези 1,6 милиарда лева - ами в криптобанката "Нексо" най-вероятно, която пере руски пари и която днес стана обект на разследване от специализираните служби и прокуратурата", допусна пред пленарната зала Георг Георгиев.

По време на дебатите от ГЕРБ и ДПС обвиниха ПП, че са лобирали за "Лукойл" заради финансов интерес или от любов към режима на Путин. Двете партии установиха, че с над 3 милиарда са били ощетени фискът и гражданите заради неплащането на данъци от страна на "Лукойл" и заради дерогацията.

"Най-вероятно тези 3 милиарада са отишли в офшорните сметки, в "Нексо", в "Литаско", в МЕТ и всички компании, директно свързани с Руската федерация, клонове на "Газпром", на които ПП и Кисинджъра бяха дали българската енергетика", обвини от трибуната Георг Георгиев.

Малко по-рано той нарече Кирил Петков - Кисинджъра, като по думите му, това било прозвището му от вчера насам. Депутатът от ГЕРБ не обясни какво има предвид със сравнението с американския бивш дипломат, но вероятно визира предложението на съпредседателя на ПП да опитаме да договаряме отварянето на Плана за възстановяване и устойчивост съвместно с Гърция и Румъния. Преди ден Петков обяви в НС, че е обсъдил въпроса с гръцкия министър на енергетиката и той изразил съгласие.

Цончо Ганев от "Възраждане" също спомена името на Настимир Ананиев, докато развиваше тезата си, че ПП били най-големите лицемери, защото се обявявали на думи срещу режима на Путин, но бранели руските бизнес интереси.

"Тук присъстващи депутати имат бизнес интереси с руски граждани, както стана ясно от Търговския регистър", каза по адрес на Настимир Ананиев по време на дискусията. "Пред медиите и началниците всички са против руските олигарси и Путин, а в същото време не искаме да изземем и защитаваме свръхпечалбите на "Лукойл", констатира той по адрес на ПП.

Рамадан Аталай от ДПС пък направи забележка и на ГЕРБ, и на ПП, че не говорят по същество. "Ако вие спорите кой е със "златната мотичка" и искате да назначите тоя човек, който ще отклонява парите, откажете се от този дебат", призова той. И обясни какво ще рече "златна мотичка" - онази, която отклонява вадата към твоята нива.