Общинските съветници в София избират днес председател на градския парламент на мястото на подалия оставка Елен Герджиков от ГЕРБ. Решението за това беше взето с 45 гласа "за" срещу 14 "против", съобщи БНР.

Мястото на Герджиков като общински съветник зае Миглена Атанасова, която положи клетва.  ГЕРБ номинираха за шеф на СОС председателя на постоянната комисия по бюджет и финанси към общинския съвет Георги Георгиев. Той е юрист. 

"Демократична България" (ДБ) и независимият Борис Бонев от "Спаси София" се възмутиха от начина, по който Герджиков бе отстранен от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Вчера той обяви, че Герджиков е подал оставка по негово настояване, защото не защитил партията от обвиненията на "Спаси София", че столичният градски транспорт е пред фалит заради лошо управление на кмета Йорданка Фандъкова. По думите на бившия премиер той не се справял с работата и оставял общински съветници "да си правят кариера на гърба на ГЕРБ".

Общинските съветници от ДБ категорично отказаха днес да бъде гласуван нов председател на СОС, който да замести Герджиков.

Борислав Игнатов, председател на групата на ДБ, е оттеглил подписа си за гласуване на нов председател на Столичния общински съвет:

"Бях потресен от изказването на г-н Борисов, който каза, че лично той е уволнил и накарал г-н Герджиков да подаде оставка, което за мен е скандално, недопустимо. Не може, който и да е, партиен лидер, владика или какъвто и да е друг пост и ранг в обществото да уволнява когото и да е, който е пряко избран от избирателите".

Борис Бонев обвини колегите си от групата на ГЕРБ-СДС в лицемерие:

"Председателят на Общинския съвет е вторият най-важен човек в Столична община. Неговата оставка, неговото уволнение се случи от един партиен лидер. А какво казва кметът на София? Къде е г-жа Фандъкова?! Защо мълчи и не я ли интересува, че някой се меси в работата на Столичната община и Общински съвет?! Защо вече втори ден тя нищо не е казала след подаването на оставката при положение, че в предизборната кампания изключително категорично твърдеше, че Елен Герджиков и Малина Едрева на всяка цена остава в екипа ѝ, защото е много доволна от тях".

От своя страна Малина Едрева, председател на групата ГЕРБ-СДС, бе категорична, че общинските съветници работят активно за развитието на града и няма от какво да се срамуват, в това число и Елен Герджиков.

Кой ще бъде новият председател на Столичния общински съвет ще стане ясно по-късно днес. ДБ ще обжалва избора, който беше направен от мнозинството от ГЕРБ-СДС и "Патриоти за София" в нарушение на правилника, заявиха от формацията в декларация коалицията, от която се "противопоставят на опитите СОС да бъде управляван от дивана в Банкя".

"Мнозинството в СОС вкара извънредна точка за избора на наследник на Герджиков, въпреки че не е спазено изискването на правилника това да бъде направено съвместно от всички заместник-председатели. Представителят на ДБ Борислав Игнатов не е подписал документа", се казва в мотивите.

Освен това се оказа, че заместник-председателят от "Патриоти за София" Борислав Иванов е подписал и внесъл предложението сутринта преди сесията на СОС, а не, както твърдят от ГЕРБ, че то е внесено ден по-рано, изтъкнаха от ДБ.

Според съветниците от формацията е "унизително кметът на София и групата на ГЕРБ-СДС и "патриотите", т.е. управляващите града 12 години, да изпълнявате поръчките и заповедите на Бойко Борисов".

"Общинските съветници и председателят на СОС не са назначения, за да могат да бъдат изритвани и някой друг от листата да влезе на негово място. Това е скандално поведение спрямо всички столичани, за всички свободомислещи хора, които искат държавата да бъде модерна и независима", пише в прессъобщението.

"Очаквах повече от Бойко Борисов. Очаквах на тази сесия той да поиска оставката не само на Елен Герджиков, но и на Йорданка Фандъкова, за да можем да не чакаме две години да решаваме проблемите на софиянци, а да направим това от раз с нови избори", коментира пък председателят на БСП - София Калоян Паргов по време на заседанието на Столичния общински съвет.

"Ситуацията, която се случва днес, не е нова. Преди 10 г. имахме същия казус. Не мисля да се превръщам в защитник на Елен Герджиков, защото не съм го избирал, не съм го подкрепял и не съм гласувал за него. Най-малкото, защото той е представител на управляващите, а аз на опозицията. Ще трябва да сме внимателни и в квалификациите към всеки от нас, тъй като има една известна българска поговорка - "Падналият приятели няма", добави още той.

Според Паргов ГЕРБ се опитва да се окопае в местната власт, понеже са изправени пред "невъзможността да се възпроизведат в отново в националната власт".