Елен Герджиков е напуснал поста на председател на Столичния общински съвет по искане на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Това съобщи бившият премиер на пресконференция на ГЕРБ, проведена от Пловдив.

Причината за нареждането на Борисов била, че Герджиков не се справял с отговорностите си и нямал необходимата реакция, когато общински съветници заявили, че управлението на кмета на София Йорданка Фандъкова довело до фалиране на градския транспорт.

"Не се справя. Завчера излизат някакви и казват, че градският транспорт закъсал поради лошо управление - и те си мълчат. По време на COVID беше затворен градът, а градският транспорт продължи да работи. При най-ниското билетче за метро в света държавата ги компенсира, а се казва, че е лошо управление. Те чакат - аз ако не се обадя или 3-4 души, си седят спокойно. Мълчат - да ме нервират", подчерта бившият министър-председател.

"Герджиков е градско момче от центъра на София, много възпитан, но оставя общински съветници да си правят кариерата на гърба на ГЕРБ", допълни Борисов.

Той беше категоричен, че целта на ГЕРБ е да е в управлението.

"С какво нашите опоненти доминират над нас, за да не се гордеем с това, което сме направили", попита риторично Борисов - "Във всеки град сме направили промяната".

Той обвини президента Румен Радев и служебното правителство за повишаването на цените в държавата.

"Всичко поскъпва със стотици проценти - токът с 300%, желязото с 200%, газът със 160%, дървата с 80%", обяви Борисов и продължи:

"И никакви мерки не се взимат. Това е промяната. Промяната на цените всъщност е цялата промяна. Всички говорят за ББР. Всички бордове се увеличиха от 3 на 6, 9 и 12 човека. Почтено ли е да увеличаваш администрацията", попита Борисов.

"Радев уби Севера и Северозапада. Излъга, че ще прави магистрала "Черно море" за пред партньорите. Някъде да виждате тази магистрала заложена в бюджета? Няма я", каза още той.

Той коментира и новия политически проект на бившия служебен министър на икономиката Кирил Петков.

"Ще започнели с детски градини - ми ние сме направили 140 само в София. Ако той може да направи както правим ние - за 1 милион, нека да направи. Ще се научат, трябва да бъдем и добронамерени, това не е най-страшното", каза Борисов.

Ще видят, че колкото по-нависоко, толкова повече духа вятър. И тогава ще влязат и в нашата ситуация - да вземат управленски решения, допълни бившият премиер.

"Ако бяхте почтени, щяхте да направите бюджет за следващата година", обърна се Борисов към опонентите си.

Пловдив е любимият ми град. Той е най-хубавият град за туризъм, каза Борисов.

За присъствието на кмета на Бургас Димитър Николов, Борисов каза: "А, вие го гледате и си мислите.....Аз го харесвам. Бургас стана чуден град."

Лидерът на ГЕРБ обаче отказа да съобщи кой ще е кандидатът на ГЕРБ за президент.