Днес от БСП видяхме грубо политизиране на материята и раздаване на присъди. Това каза на брифинг регионалният министър Николай Нанков по повод искането на БСП правителството да подаде оставка заради тежката катастрофа край Своге на 25 август.

Оставки на министри вече е най-малкото. Виновникът за такива ситуации е само един и това е правителството на Бойко Борисов и той персонално, каза по-рано лидерът на левицата Корнелия Нинова.

"Не е много редно, дори би било престъпно, да се правят манипулации и да се раздават присъди. Която и фирма да беше строител по обекта, действията на АПИ и на компетентните органи, щяха да бъдат същите. Бяха иззети всички налични документи по случая, от МРРБ беше предоставена допълнителна информация", уточни Нанков.

"Георги Свиленски отново не е разбрал за какво иде реч. Никога АПИ не е имала проблем с намирането на фирмата, водена е комуникация съгласно нормативните процедури за това да се отстранят дефектите. Може би това е нивото му, няма да влизам в подробности да го коментирам", каза още Нанков.

Защо не поискаха оставката и на общинската администрация в Своге? Мантинелата, тротоарът са общинска собственост. Човек е хубаво да борави с факти, каза още Нанков.

Трафик камери щели да покажат с каква скорост се движат автобуси и коли в отсечката, в която се случи трагичната катастрофа край Своге в събота.

Министър Нанков сподели, че евентуално има фалшифицирани данни за изпълнението на някои участъци от страна на фирмата изпълнител пред Пътната агенция. Резултатите вече са излезли и са показали, че асфалтът в пътния участък край Своге не е достатъчно качествен и имало недопустим материал в него.

Това е първият случай, в който фирма отказва да си изпълни задължението си по договор, докато е в гаранция трасе. Ремонтът в участъка ще започне, когато приключат процесуално-следствените действия. Гаранцията важи от дата на въвеждане за експлоатация - 27.12 2016 г. и е 2 години, т.е. до края 2018 г., заяви той.