БСП поиска да бъде поета на политическа отговорност заради тежката катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души, а 20-на бяха тежко ранени.

"Оставки на министри вече е най-малкото, става въпрос за оставка на цялото правителство. Виновникът за такива ситуации е само един и това е правителството на Бойко Борисов и той персонално. Гордостта на премиера - магистралите, са най-голямата кражба може би в държавата, конкурирайки се с кражбите в санирането", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията, предаде БТА.

"Досега корупцията ни ограбваше, взимаше от всеки човек, сега вече корупцията убива в истинския смисъл на думата, защото невинни българи плащат с живота си кражбите на правителството на Бойко Борисов. Има ли смелост премиерът да каже, че строи пътища и магистрали, за да загиват по тях хора - трябва политическа отговорност", добави тя и призова за смяна на този модел на управление на държавата.

"Обръщаме се към всички хора, българи, че това просто не може да продължава повече така. Чувам днес колеги поискали да се извадят всички договори на фирма "Трейс", добре, да ги извадим. Но една фирма ще бъде подменена с друга, ще понесе някой отговорност на ниските равнища, но моделът остава", заяви още лидерът на левицата.

Нинова призова затова всички хора да съберат ум и сили и да сложат край на този модел, който убива невинни българи, а не просто краде от хляба им.

"Някой не си е свършил работата и хората са гневни, защото са давали сигнали за пътя, където стана катастрофата край Своге", добави заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев.

Във връзка с твърденията, че акт 16 на пътя е издаден от правителството на Пламен Орешарски, той коментира:

"Понеже съм бил част от този кабинет, мога да кажа следното. През тези години държавата е спряла да съществува ли? Държавата е работила само, когато Орешарски или когато Станишев са управлявали. През другото време имаме амнезия?".

Заместник-председателят на БСП Кирил Добрев пък каза, че няма никакво значение кой е управлявал и кой кой е.

Георги Свиленски, Николай Добрев и Добромир Стойнев участваха в брифинга

Снимка: БСП

"Ние говорим за нов модел. Нали говорим за нови правила в тази държава? Ако вкараме спора за това кой точно, ама кой месец е стартирала поръчката, кой след това е казал мантинелата да е на пътя, а не върху тротоара, влизаме в новия омагьосан кръг. Ако има виновни от кабинета "Орешарски", да си понесат отговорността. Ако има виновни от АПИ преди правителството на Орешарски, да си понесат отговорността. Ако има виновни сега, които след десетките сигнали правят еди какво си, да си понесат отговорността", изтъкна  Добрев, цитиран от "Фокус".

Трябва да обърнем внимание на бездействието на институциите, допълни другият заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" и на Комисията по транспорт към Народното събрание Георги Свиленски.

"Всички слушаме експерти, специалисти да дават заключения за причините преди да са свършили експертизите, но има бездействие от страна на правителството и АПИ", заяви той и подчерта, че са подавани много сигнали, че участъкът е опасен.

"Този път продължава да бъде в това състояние. Министърът казва, че не може да го затвори. Какво чакаш - пет автобуса да се обърнат в това дере? Как нямаш право? Затваряш лентата и отваряш другата. Кажете ми утре, ако паднат още два автобуса, така ли ще продължава този път да бъде?", попита Свиленски, като определи това като безхаберие.

От БСП обявиха още, че ще подадат жалба в съда срещу решението на Общинския съвет в Царево за застрояване на плажа "Силистар", въпреки че Борисов нареди то да бъде отложено.