От 1 април отпадат всички ограничения, въведени с извънредната епидемиологична обстановка. За още 3 месеца ще се изплащат добавките на медиците на първа линия и ще важат решенията за ТЕЛК и НЕЛК. Това обяви на брифинг здравният министър Асена Сербезова. Носенето на маски, дистанцията и дезинфекцията обаче остават силно препоръчителни.

"В България, след поредицата от разхлабване на мерки, е време да направим следващата крачка към живота, какъвто го познавахме преди март 2020 г. Много държави вече го направиха. От 1 април България няма да бъде в ситуация на извънредна епидемична обстановка. Това означава, че отпадат въведените противоепидемични мерки", добави Асена Сербезова.

Край на маските на закрито

Отменят се заповедите за носене на маски на закрито, онлайн обучение, ограничението в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито, спазването на физическа дистанция, забраната за свиждания в болниците, изискването за допускане на работа на не повече от 50 на сто от персонала.

От мерките ще останат да действат за срок от 3 месеца добавката за медиците на първа линия и продължаването на действието на ТЕЛК и НЕЛК, уточни Сербезова.

По думите на председателя на БЛС Иван Маджаров се обсъжда как да продължи изплащането на допълнителните пари за COVID на медиците.

Снимка: БТА

"Всички с нетърпение очаквахме да дойде моментът, в който ще преминем към нормален ритъм на работа, моментът, в който ще дадем възможност на колегите отново да получават своите възнаграждения на база на свършена работа. Сега ще имаме наследство плащания, свързани с извънредното положение. Тези пари осигуряваха фонд работна заплата в много лечебни заведения. Нашите предложения са за компенсиране и отпадане на тези плащания, както и насочването на усилията към полагането на положителни първи стъпки в това отношение", заяви Маджаров.

"Животът след пандемията никога няма да бъде същият, връщането към нормалността е относително. Всеки пети страда от постковид симптоми в продължение на месеци, пострадаха много отрасли, в света около 100 млн. души загубиха работата си, дългосрочни са последствията в сферата на образованието, а техният негативен аспект ще преодоляваме години напред, мнозина страдат от депресии и тревожност", подчерта още министърът.

Снимка: БТА

"По отношение на носенето на защитни маски имаше редица спорове, но няма никакво съмнение в тяхната ефективност. Силно препоръчително ще остане носенето на маски в градския транспорт, в лечебни здравни заведения, при струпване на много хора на открито и при хора в рискови възрасти и такива със съпътстващи заболявания. Препоръчително остава и използването на дезинфектанти", заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му твърдението, че пандемията е свършила, е все още прибързано.

Снимка: БТА

"Няма решение за излизане от пандемия, това ще го реши Световната здравна организация", каза още Кунчев.

Влизането в страната

От 1 април ще остане и изискването на сертификати за ваксинация, отрицателен тест или преболедуване за влизане в страната, отпада обаче разделянето на три цвята по зони за държавите и ограничението за недопускането на лица от червени зони.

От 1 април не отпада ваксинирането, уточни председателят на Надзорния съвет на НЗОК доц. Васил Пандов.

Снимка: БТА

COVID зони, отделения и медикаменти

COVID зоните в поликлиниките също няма да работят след 1 април, съответно няма да бъдат и финансирани. Личните лекари също така няма да могат да издават направления за безплатен PCR тест.

Запазват се обаче болничните звена, предназначени за лечение на коронавирус, като болниците във всеки един момент трябва да имат готовност за преструктуриране.

Здравните власти бяха категорични, че има достатъчно количества от лекарствата, които се прилагат при коронавирус.

Министерството на здравеопазването ще продължи активно и с кампанията за ваксинация, каза още проф. Сербезова.

Снимка: БТА

"Продължаваме информационната кампания за ваксинацията, която се казва "Плюс мен". Това е първата по рода си толкова мащабна кампания. Длъжници сме на хората - да предадем посланията, основани на науката, в достъпен вид. Кампанията има собствен сайт. Там е достъпно всичко за ваксините и ваксинацията. Има изчерпателна информация за ваксинацията и на децата, на жените, които планират бременност или вече са бременни или кърмачки. Материалите в сайта са базирани изцяло на научни данни и са изготвени от експерти в различни сфери. Апелирам пандемията да не се използва с политически цели", добави тя.

По думите ѝ COVID-19 не си е отишъл, но ще трябва да се научим да живеем с него и да го лекуваме и без да сме в извънредна епидемична обстановка. 

"От поведението на всички нас зависи каква ще бъде статистиката, когато се събудим, за да не посрещнем Коледа и Нова година с нови мерки, например", коментира още здравният министър.

Снимка: БТА

Няколко дни по-рано правителството реши след 31 март да не удължава срока на въведената в страната извънредна епидемична обстановка.

Към момента тече договарянето на новия национален рамков договор с НЗОК, в рамките на което се обсъждат възможностите за трайно увеличение на лекарските заплати и тези на медицинските сестри, независимо от обявена епидемиологична обстановка.

Здравната комисия пък прие на първо четене промени в Закона за здравето, с които извън извънредната епидемична обстановка министърът на здравеопазването, както и РЗИ ще могат да налагат мерки по райони като носене на маски, спазване на дистанция и т.н.