Парламентарната група ГЕРБ-СДС предлага правителството да се включи в общите усилия и да предостави военнотехническа помощ на Украйна. За това настоя в декларация от името на ПГ ГЕРБ - СДС народният представител Даниел Митов. Той заяви, че предложението е част от проект на решение, което от ПГ ГЕРБ-СДС предлагат на вниманието на Народното събрание.

"Предлагам ви да подкрепите този проект на решение, защото срамът ще е за вас. Последиците от бездействието ви ще тежат на бъдещите поколения, каза Митов. - Отбранявайки собствената си територия и независимост, Украйна защитава не само себе си, но и свободата и демокрацията на всички нас."

В декларацията се отчита още, че сега 28 от 30 държави в НАТО, без България и Унгария, подпомагат с военнотехническа помощ Украйна.

"Нито една от тези страни не е станала част от конфликта и не е въвлечена във военни действия", каза Митов и даде пример с Турция, която постоянно снабдява Украйна с военна помощ.

"За съжаление българското правителство се е снишило, дори търси индулгенция в парламента, без значение, че останалите правителства предоставят военна и техническа помощ без решение на парламента, добави Митов. - Сега предлагаме проект на решение на Народното събрание, с което да дадем мандат на правителството да предостави военна и техническа помощ на Украйна. Не приемаме твърдението на премиера, че няма с какво да подпомогнем Украйна."

По думите му България може да предостави редица въоръжения - преносими зенитно-ракетни комплекси, противотанкови гранатомети, миномети, автомати и достатъчно количество боеприпаси.

"Това са средства, от които българската армия има в излишък и няма да се отрази на бойните ни способности", уточни депутатът.

По-рано днес от "Демократична България" започнаха консултации за приемане на решение на Народното събрание, което да разреши на правителството да изпрати "адекватно въоръжение и оборудване" на Украйна, с каквото нашият Военнопромишлен комплекс разполага. От "Продължаваме промяната" заявиха готовност да обсъдят въпроса, а от "Има такъв народ" обявиха, че в такава ситуация "трябва да бъдем безапелационен партньор на НАТО и ЕС".

Четвъртата политическа сила в управляващата коалиция - БСП, е категорично против, което превръща ГЕРБ във възможна алтернатива за успешно гласуване при консенсус между "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" и "Демократична България".