Вече има изразен сериозен консенсус по отношение на нуждата от законови промени, касаещи на първо място гарантиране правото на избор на всички сънародници, които са в карантина и изолация; гарантиране правото на избор на нашите сънародници зад граница в условия на пандемия, където има държави с редица ограничения, чрез дистанционно гласуване по пощата. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с представители на ПП "МИР".

Вчера и днес държавният глава се срещна с представители на извънпарламентарни политически партии на "Дондуков" 2. Разговорите са част от поредицата консултации във връзка с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот. В тях участва и вицепрезидентът Илияна Йотова. Относно видеонаблюдението, президентът уточни, че то трябва да бъде реализирано както от страна на изборната администрация с директно излъчване по интернет в ЦИК, така и от членове на секционни избирателни комисии, наблюдатели и застъпници, които по думите му също да могат да снимат със своите телефони и да излъчват в реално време процеса на отварянето на урните, броенето на бюлетините и оформяне на протоколите.

Румен Радев обобщи, че е необходимо разглеждане на изборното законодателство с цел даване на повече възможности за конкурентна среда на всички партии в процеса на предизборната кампания, особено по отношение на медийното отразяване.

Държавният глава Румен Радев констатира забавянето на здравен протокол, който да бъде разгледан и обсъден и допълни, че очаква и методиката за одитиране на машините. Той настоя държавата да осигури на членовете на секционните избирателни комисии /СИК/ и на гражданите, които ще гласуват, лични предпазни средства и констатира, че по въпроса за приоритетното ваксиниране на членовете на СИК има голям скептицизъм.

Симеон Славчев, председател на ПП "МИР" предложи видеонаблюдението да е на целия изборен процес във всички секции, а не само процеса на броене на бюлетините.

Относно здравният протокол, Славчев настоя той да бъде съставен публично с участието на партиите и организациите, които ще участват в изборите.

Той също апелира за равнопоставеност на партиите пред медиите и гарантиран достъп до обществените медии. Славчев постави въпроса и за "противоконституционното" избиране на "Информационно обслужване" за органа, който да отговаря за данните от преброяването на резултатите от изборите. ПП "МИР" настоява тази дейност да се възлага по Закона за обществените поръчки. Освен това от партията предложиха създаването на Национален щаб за честни избори, в който да обедини всички политически партии, които са за честни избори и всички институции, отговорни за изборния процес.