След правосъдния министър Янаки Стоилов, сега и министър на образованието Николай Денков потвърди, че няма проблем с юридическото образование на главния прокурор Иван Гешев.

Той направи това с писмен отговор на питане на до депутата от "Изправи се БГ! Ние идваме!" Николай Хаджигенов, който през последните месеци постави въпроса пред служебния кабинет дали дипломата му е годна, за да заема той магистратска длъжност. Стоилов вече заяви, че Гешев е издържал теоретико-практичния си изпит за придобиване на юридическа правоспособност.

Дотук се стигна, след като бившия депутат от НДСВ Минчо Спасов повдигна въпроса за дипломата на главния прокурор и трябва ли да бъде призната квалификацията му, получена от Академията на МВР.

Според поискана информация от Академията на МВР в София Иван Гешев е бил приет на 15 септември 1989 г. във Висшия институт "Георги Димитров" при МВР. Бил е във факултета по "Държавна сигурност" и е изучавал специалността "Защита на сигурността на Народна Република България". През 1991 г. обаче факултетът е закрит и Гешев продължава обучението си във факултета "Национална полиция". Там е завършил образованието си на 12 септември 1994 г. и е получил диплома по специалността "Охрана на обществения ред и борба срещу престъпността", с придобита гражданска специалност "Право", квалификация "юрист", пише в отговора на Денков.

Той уточнява, че във факултета "Държавна сигурност" студентите са учили пълен обем от всички дисциплини, които са преподавани в Юридическия факултет на Софийския университет със специалност "Право". Според действащото законодателство към онзи момент, институтът "Георги Димитров" не е висше училище, но може да провежда обучение и да издава дипломи за висше образование.

В края на обучението си през 1994 г. полага 3 юридически изпита: Наказателно право и наказателен процес; Гражданско право и граждански процес; Специални дисциплини, се уточнява още в отговора на министъра.