"Предприели сме необходимите действия да гарантираме сигурността и спокойствието на гражданите. Засилваме полицейското присъствие в централната градска част и други райони, в които има сборища на лица с различен произход", каза министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов след среща с кмета на София Васил Терзиев и представители на браншови организации на заведенията във връзка със сигурността в столицата. По думите му това се налага заради двата инцидента от последните няколко дни в центъра на града.

Калин Стоянов добави, че се засилва и полицейското присъствие около центровете за настаняване на Държавната агенция за бежанците, които се охраняват от частна фирма, допълва БТА.

Министърът отбеляза инициираната от ГЕРБ-СДС и ДПС законодателна промяна в Закона за МВР и Закона за администрацията, която ще даде възможност да се назначат нужните 1264 бройки по линия на "Гранична полиция" и около 260 полицейски служители, които ще поемат охраната на петте центъра за настаняване. Той добави, че от МВР са констатирани в последните месеци доста пропуски в центровете и са издадени препоръки.

Калин Стоянов посочи, че последната година няма увеличение на случаите на инциденти с мигранти у нас.

Кметът на София Васил Терзиев посочи, че ще се синхронизират действията на Общината и МВР. "Не е въпрос само на мигранти. От доста време има големи струпвания на групи, български младежи и чуждестранни туристи, които нарушават спокойствието на другите, пречат на обществения ред", каза Терзиев. Той добави, че е решено да се засилят патрулите в столицата и да се проверяват тези големи струпвания на групи.

"Целта ни е хората да усетят, че има ред в този град", посочи кметът.

Във връзка с видеонаблюдението в столицата Васил Терзиев коментира, че в София има около 3800 камери, които са интегрирани към системата на МВР. Броят им ще се увеличава, добави той.

Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, коментира, че браншът иска сигурност за служителите и туристите. "Разбрахме, че тази случка на бул. "Витоша" е битов инцидент и не трябва да се заиграваме с етническата карта, защото живеем в мир в България", добави той. По думите му има мигранти, които може би са агресивни, има българи, които са агресивни, но не можем да сложим всички мигранти под един знаменател и да кажем, че всички те са агресивни и да ги изгоним оттук. Алибегов посочи, че доста е намаляла продажбата на наркотици в заведенията, като по темата е имало срещи с МВР.

По отношение престъпността сред младежите главният секретар на МВР Живко Коцев посочи, че трябва да има по-сериозен родителски контрол. Той добави, че освен в централна градска част ще се увеличи полицейското присъствие с цел превенция и по парковете.

ГЕРБ: Ситуацията с насилие по софийските улици е безпрецедентна!

"В последните дни ситуацията с насилие по софийските улици е безпрецедентна! Положението е сериозно и изключително тревожно. Затова призоваваме кмета на София Васил Терзиев да се появи и да даде обяснение защо допусна ескалиране на напрежението. Къде е кметът на София и защо мълчи?" Това попита в ефира на БНТ Ваня Тагарева - председател на Комисията по обществен ред и сигурност към Столична община.

Общинският съветник подчерта, че групата на ГЕРБ-СДС е реагирала първа, настоявайки да извънредно заседание на СОС на тема "Сигурност", но мълчанието на управляващите е оглушително. "Управлението на града ни не се състои в концентриране на власт, управлението на практика е във вземането на решения-това искаме от Терзиев. Настояваме кметът на София да се появи и да каже защо е допусната тази ситуация, той има вменени задължения и правомощия по Закона за местното управление и местната администрация. По отношение на Общинска полиция, бюджетът се определя от Столична община. И в тази връзка искам да припомня, че за следващата година от коалицията на ПП-ДБ-СС планират 200 хиляди лева по-малко в сектор "Сигурност". Това е показателно за отношението им към проблема", каза още Тагарева.

Тя обясни, че от разговорите ѝ с граждани е станало ясно, че в централната градска част има струпване на бежанци - включително има места, на които граждани не преминават, защото ги е страх. В момента това се случва и в район "Овча Купел".

"Нека кметът Васил Терзиев отговори на въпроса какво точно ще направи по този въпрос, защото от няколко дни водя разговори с жители на Овча купел, бежанският център там е препълнен. Реакция от кмета на района също няма!", каза Ваня Тагарева.

Общинският съветник от ГЕРБ заяви пълна подкрепа за гражданския протест този вторник, 12 март. Той ще се проведе от 18:30 ч. на паркинга на метростанция "Мизия" и е под надслов "Овча купел - без страх и насилие".