Националисти излязоха на протест пред МВР в София тази вечер заради зачестилите случаи на насилие от страна на мигранти в столицата, съобщава агенция Булфото. Протестиращите бяха държани от полицаите на разстояние от сградата на министерството - в градинката на храма "Свети Седмочисленици", а после поеха на шествие по бул. "Патриарх Евтимий", по бул. "Витоша", за да блокират жълтите павета между парламента, Министерския съвет и президентството.

Сред организаторите са младежката организация "Младежи за България" и Клуб "Родолюбие и отечествознание", а протестът се проведе под надслов "Вън мигрантите от България".

В същото време на протеста, обявен за граждански, бяха забелязани представители на националистически формации и политици - като евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки и лидера на НФСБ Борис Ячев.

Още снимки вижте тук>>

Протестиращите настояват мигрантите да стоят по бежанските центрове, а не да се разхождат свободно в централната част на столицата. Искат и по-засилен контрол. Твърдят, че напрежението се е повишило след подписването на споразумението с Австрия за Шенген и връщането на мигрантите със самолети, информира БНТ. Организаторите на протеста призоваваха той да бъде мирен и да не се проявява агресия към гражданите и към полицейските служители.

Снимка: БТА

"Не следва да ескалира напрежение на това протестно шествие, тъй като няма агресия нито от тяхна, нито от наша страна", каза директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов, цитиран от БТА. Той заяви, че хората в бежанските центрове могат да се чувстват напълно спокойни. По думите му, ако се наложи, ще бъде подменена охраната на тези центрове с полицаи, а не с частни охранители, но това може да го реши правителството, а не МВР.

Снимка: БТА

Има четвърти задържан българин за побоя над чужденци и той е малолетен, каза главният секретар на МВР Живко Коцев, който дойде на протеста пред МВР, предаде бТВ. Двата побоя от 6 и 8 март не са свързани, категоричен е главният секретар. След инцидентите остава засилено полицейското присъствие в центъра на столицата.

Снимка: Булфото

"По отношение на случая от 8 март нападнатите и набити британски студенти с пакистански произход се касае за грабеж. Към този час имаме четирима задържани. Притеснително е, че авторите на това престъпление са непълнолетни лица с богато криминално минало. Четвъртият е малолетен", каза главният секретар на МВР Живко Коцев.

"По случая от 6 март вече установихме пострадалите, общо петима души и имаме горе-долу яснота, че нападателите и пострадалите са имали взаимоотношения. Преди побоя е имало словесна свада между тях и впоследствие в възникнало напрежението. Лека телесна повреда с хулигански подбуди", допълни Коцев.

По този случай вече има подадени жалби и полицията се е самосезирала на основание видеоклипа, който беше разпространен в социалните мрежи.

Снимка: Булфото

"Направихме инспекция в централната градска част на столицата. Направихме оценка и анализ на резултатите. Надявам се на разум от всички, уважаваме правото на протест, очаквам спокойствие и да не се преекспонира излишно и да не заиграват със страховете на хората", призова главният секретар. По думите му проблемите с бежанците в центровете възникват предимно на битова основа и прерастват в побоища.

Над 100 души са задържани през изминалата нощ в столицата, след като Държавната агенция за бежанци не е успяла да наложи контрол над мигранти.

"Работим в тясна комуникация с ДАНС, ДАП и другите структури, ангажирани с правоохраняването. Желанието на ръководството на ДАП е охраната да се поеме от полицейски служители. Направили сме разчет, финансова обосновка и очакваме решение на Министерския съвет дали ще се съобрази с нашето становище. Охраната излиза много по-скъпо отколкото частните охранителни фирми", каза още Живко Коцев.

По-рано днес вътрешният министър Калин Стоянов също коментира двата случая на насилие в София, които станаха обществено достояние, след като бяха публикувани видеоклипове първо в социалната мрежа.

Снимка: Булфото

Министърът заяви, че не става дума за прояви на расова основа, а за личен конфликт между познати, като един от задържаните е българин, криминално проявен. Арестувани бяха двама чужденци - 24 г. от Египет и 20 г. от Сирия за нападението над двете непълнолетни момчета и момиче на бул. "Витоша" на 6-и срещу 7-и март.

Снимка: Булфото

Засиленото полицейско присъствие от екипи на СДВР и Жандармерията е с цел недопускане на нови прояви на насилие, както срещу български граждани, така и срещу чужди - независимо дали са със статут на бежанци или туристи, подчерта вътрешният министър.

Снимка: Булфото

"Важно е да отбележа също, че за реда в бежанските центрове (какъвто е и този в кв. "Овча купел") се грижи частна охранителна фирма, наета от Държавната агенция за бежанците( ДАБ). Въпреки това за спокойствието на всички граждани, живеещи в районите, където са изградени такива центрове, МВР е осигурило засилено полицейско присъствие", уточни Калин Стоянов.

Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки

Снимка: Булфото

Бившият депутат и лидер на НФСБ Борис Ячев

Снимка: Булфото