Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов след среща снощи с представители на почти всички парламентарни групи за търсене на общо решение за запазване на обществения интерес, свързан с КТБ, съобщиха от Министерство на финансите (МФ).

По думите му от представения в НС аналитичен доклад за банката могат да се направят основателни предположения, че интересът на кредиторите не е защитен, както и че техните правомощия са недостатъчни, и може да се стигне до разграбване на банката с определени допустими от закона сделки.

"Фактът, че се намери основание БНБ да отнеме лиценза, на основание, че капиталът на банката е отрицателен, предполага лоши практики в банката, докато тя е била действаща", коментира министърът, цитиран от "Фокус".

Според Горанов възможните решения са да се предвидят норми, които да запълнят съществуващата празнота в настоящата правна рамка и да позволят в максимална степен защита на обществения интерес или между първо и второ четене по вече предприетите законодателни инициативи, свързани с изменение на Закона за банковата несъстоятелност, или с предложени изменения в Закона за гарантиране на влоговете в банките.

Горанов увери, че в четвъртък всички партии в НС ще получат текстовете, по които е постигнат консенсус на срещата в МФ.

"Предполагам, че ще има обща законодателна инициатива на почти всички парламентарно представени партии, която в бързи срокове ще се превърне в законодателно решение, гарантиращо обществения интерес, свързан с КТБ", посочи Горанов.

Вчера Народното събрание избра бившия здравен министър Десислава Атанасова (ГЕРБ) за председател на временната комисия, която трябва да разследва казуса КТБ.

Премиерът Бойко Борисов предупреди, че имуществото на КТБ се разграбва и обяви, че ще бъде предложен служебен синдик. Той настоява съдът да побърза с делото, тъй като банката може да бъде източена.
Според Закона за банковата несъстоятелност, за да бъде образувано производство по несъстоятелност и да бъде назначен синдик, трябва да приключи делото във ВАС, в което акционерите оспорват отнемането на лиценза й за работа.

Борисов изрази пред депутатите надежда, че поне 1.5 млрд. лв. от парите на банката ще бъдат върнати.

"Именно това се опитваме с консенсус между всички политически сили да преодолеем с изменения в законодателството така, че да не се допусне разграбване на КТБ. Квесторите в рамките на Закона за кредитните институции и Закона за банковата несъстоятелност все още не са в такава хипотеза, тъй като нямаме банкова несъстоятелност. Обжалва се решението на УС на БНБ", обясни Горанов.

Междувременно днес председателят на Върховния административен съд Георги Колев заяви, че делото за отнетия лиценз на КТБ ще бъде насрочено до средата на април.

Прихващанията невалидни

По БНР проф. Валери Димитров заяви, че Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) трябва да поеме контрола върху банката, "доколкото съдът се бави с решаването на проблема с отнемането на лиценза".
Производството по несъстоятелност не може да стартира и не може да бъде назначен синдик. Това е големият проблем, добави той.

Прихващанията в КТБ, заради които бяха направени един куп цесии, са невалидни и недействителни според точния смисъл на Закона и на специалния надзор, който БНБ наложи на КТБ, смята проф. Валери Димитров, цитиран от БНР.

В момента всички влогове, след като БНБ наложи режима на специалния надзор, всъщност спря изпълнението на задълженията на банката и по този начин превърна влоговете в неизискуеми по време на специалния надзор и с тях не могат да стават прихващания. За съжаление обаче тръгна практиката да се признават прихващания, с което се ощетява цялата група кредитори на банката и най-вече привилегированите кредитори – Фондът за гарантиране на влоговете, държавата и вложителите за негарантиранте си размери. Прихващанията не трябва да бъдат признавани, те са недействителни, беше категоричен проф. Димитров.

По последни данни квесторите в КТБ са одобрили цесии за близо 800 млн. лв.

Цесията е договор, с който кредиторът по едно вземане го прехвърля на трето лице. Най-често при цесиите се изкупуват дългове, но при случая с КТБ се купуват депозити. Някои депозанти пък са сключили цесии със свои роднини и по този начин са разделили големия депозит на по-малки до 200 хил. лв. (196 000 е гарантираният депозит).