Мария Захарова направи първи коментар защо Русия смени посланика си в България неотдавна. Това стана на редовния брифинг, който говорителката на Министерството на външните работи на РФ дава пред журналисти.

Запитана дали Елеонора Митрофанова е назначена за посланик на Русия в България, тъй като мандатът на предшественика й Анатолий Макаров беше свързан с многобройни случаи на разкриване на т.нар. руски шпиони в посолството на страната, и следователно - той се е провалил, Захарова отвърна:

"Ако у редица страни се е изострила шпиономания, това няма никакво отношение към руските посланици. Има исторически начини за разрешаването на сложните ситуации, включително и експулсирането на дипломати. Няма да Ви разкрия голяма тайна, ако Ви кажа, че и страните от т.нар. "колективен Запад" изгонват дипломати един на друг, но всичко това става в рамките на приличия, както и е било преди. Когато това става с голям замах, публично, с изтичането на информацията в медиите, със скандалите по вестници - това са политически акции. Ето защо случилото се няма никакво отношение към дейността на посланика на Русия Алейксей Макаров, която беше ефикасна и добросъвестна.

Каквото се отнася до Елеонора Митрофанова - тя е блестящ дипломат, опитен преговарящ, многостранна личност. Надявам се, че на Вас ще Ви провърви и някой ден тя ще Ви даде интервю. Общуването с такъв човек е голяма чест".

Елеонора Валентииновна Митрофанова бе назначена за посланик на Русия в България с указ на руския президент Владимир Путин от 15 януари 2021 г. С друг указ от същия ден бе освободен от тази длъжност Анатолий Макаров.

Самата Митрофанова се очаква да заеме поста си тази месец. В коментар за близката до руското външно министерство РИА "Новости" Митрофанова заяви, че смята България "за прекрасна, интересна страна", в която "познава много хора" и приема назначението си "с удоволствие".

Силата на Елеонора Митрофанова е в утвърждаване на културните връзки и контакти на Русия с нейните общности зад граница - както като "посланик със специално назначение" по тези въпроси на руското външно министерство, така и като представител на страната в ръководството на ЮНЕСКО, а до назначаването си в България и като ръководител на федералната служба за поддържане на връзките със страните от Организацията на независимите държави (бившите съветски републики от Централна Азия; без Прибалтика) "Россотрудничество".

Елеонора Валентинова Митрофанова е родена на 11 юни 1953 г. в Сталинград (днешен Волгоград) в семейството на високопоставен служител на Съветската агенция за държавно планиране. Висшето си образование по международна икономика получава през 1975 г. от Московския държавен институт по международни отношения (МГИМО на руски) и е кандидат на икономическите науки. След промените в Русия и разпада на СССР Елеонора Митрофанова се занимава с юридическа дейност, преди да бъде избрана през 1993 г. за депутат от държавната Дума от фракцията на "Либерално-демократичната партия на Русия", по-известна с лидера си Владимир Жириновски. Парламента напуска през 1995 г., когато става одитор в руската Сметна палата и остава там до 2001 г., когато е първото є дипломатическо назначение - заместник генерален директор на ЮНЕСКО в Париж. След завръщането си в Москва между 2003 и 2004 г. Митрофанова е назначена за първи заместник министър на външните работи на Русия под Игор Иванов и впоследствие Сергей Лавров.

Между 2009 и 2016 г. Митрофанова е руският постоянен представител в ЮНЕСКО, а след това до 2017 г. е посланик със специално назначение на МВнР на Русия за изучаването на руски език зад граница и отношенията с Латинска Америка. От 19 декември 2017 г. е ръководител на федералната служба за поддържане на връзките със страните от Организацията на независимите държави. От лятото на тази година до януари 2021 г. е отново "посланик със специални поръчения" на Руската федерация.