След като кандидатът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) за председател на Европейската комисия Никола Шмит изрази подкрепа за пълноправното членство на България в Шенген, това днес направи и председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер. 

На откриващата пресконференция на конгреса на ЕНП, който започна днес в Букурещ, Вебер заяви: 

"Искаме да видим България и Румъния в Шенген възможно най-бързо. Те не са втора ръка държави и очевидно трябва да убедим всички австрийски партии в това". 

В отговор на журналистически въпрос, че тази сутрин австрийските консерватори са заявили, че не искат да подкрепят предизборния манифест на конгреса отчасти и заради Шенген, Манфред Вебер каза: "Очевидно имаме австрийско предизвикателство и трябва да убедим всички австрийски партии за България и Румъния в Шенген".

"Има един въпрос, по който искам да съм ясен - че Европейската народна партия подкрепя пълното разширяването на Шенгенското пространство, така че България и Румъния трябва незабавно да се присъединят напълно към Шенгенското пространство. Те изпълняват всички критерии и проверки - това е кристално ясно. Искам да поздравя нашите приятели, че вече направиха първата стъпка с присъединяването към Шенген по въздух и море. Но ние искаме да видим България и Румъния възможно най-бързо в Шенгенското пространство. ЕНП е ясна за това.

"Надяваме се в рамките на конгреса на ЕНП в Букурещ да получим подкрепа за пълно присъединяване към Шенген. На 31 март ще бъдем в Шенген по въздух и вода. Но румънската диаспора, която живее и работи зад граница, се надява Румъния да влезе и по суша. Надяваме се това да се случи възможно най-скоро", каза на свой ред председателят на румънската Национално-либерална партия Николае Чука, цитиран от БТА. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Снимка: БТА

Той информира, че вече е коментирал темата с Манфред Вебер, с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и с председателя на ЕП Роберта Мецола и има цялата им подкрепа.

"Надявам се, че като бъде разписано като цел в крайния документ на конгреса на ЕНП в Букурещ, ще бъде дадена възможност да влезем и по суша възможно най-скоро", каза Чука.

Днес конгресът трябва да избере водещия кандидат на ЕНП за председател на Европейската комисия.

Урсула фон дер Лайен вече обяви, че има амбициите за втори мандат, а българската делегация се очаква единодушно да я подкрепят. Самият избор ще се проведе с тайно гласуване утре, но резултатът е предизвестен.

Днес беше представен изборният манифест на ЕНП, и започна дискусия за сигурността, отбраната, икономиката и работните места.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и вицепремиерът Мария Габриел разговаряха с Манфред Вебер

Снимка: БТА