"ГЕРБ и ДПС трябваше да бъдат поканени на преговори за съставяне на правителство", заяви кандидатът за президент Лозан Панов в интервю пред "Свободна Европа".

"ГЕРБ и ДПС са възможни варианти на коалиция. Има държави, в които този период, който в момента изживяваме, те са го изживели много преди това. И въпреки това отново има изпълнителна власт - без значение дали е стабилна или не е стабилна, така или иначе това е в полза на всички ни", каза още той пред изданието.

Панов отчита като грешка това, че президентът Румен Радев не е посредничил за създаване на правителство. "Очевидно сигналите, които и сега се подават към ГЕРБ, те не признават този катарзис на г-н Борисов и елита на ГЕРБ, но пък смятам, че пътят за формирането на коалиция преминава през много разговори", допълва той.

По думите му, когато в парламента има различни формации, е трябвало и ГЕРБ, и ДПС да бъдат поканени на разговори за съставяне на правителство в 46-ото Народно събрание: "Защо? Защото всеки един от тези играчи в политиката може да представи своите идеи и да намерят също така допирни точки. Те може да са малко, но те трябваше да бъдат намерени - да се извърви пътят към нормалния парламентаризъм - дебат, сформиране на правителство и една изпълнителна власт, която да работи в полза на хората".

Панов определи като "предложение за прегръдка, която звучи задушаващо" възможна подкрепа от ГЕРБ, ако се стигне до втори тур. "Не бих приел подкрепа от никой, който се меси в съдебната система. Бих се насочил към свободните хора. Ставам обект на предложения и оферти... Хората, които гласуват за ГЕРБ, сами си решават какви политически послания ще изпратят техните лидери, самото достойнство на хората се накърнява. Не са стадо, което да се премести от една кошара в друга кошара", каза още той.