Ще бъда на балотаж за президентския вот. ДПС играе с повече от един играч на изборите за държавен глава. Смятам, че Румен Радев подпомага ДПС, както и те него. Това заяви пред Нова тв кандидатът за президент Лозан Панов.

"Смятам, че е напълно възможно ДПС да играе с двама играчи, а защо не и с трима на изборите за държавен глава. Ако се върви в тази посока, това не е безобидно. Разменените реплики за родината мобилизират вота и на единия, и на другия", каза той.

Панов смята, Румен Радев подпомага ДПС, както и те него. Той даде пример с ДПС и ВМРО, които с размяната на реплики една към друга също активирали собствения си електорат. Той припомни, че на втория тур на президентските избори преди 5 години те са подкрепили Румен Радев. Според него подредбата на обстоятелствата и заиграването на тази тематика сочи, че "сме в разцвета на същото зло, което не е излизало до този момент от политиката".

"Очевидно става дума за нещо различно. Тематиката, свързана с етническия мир, повдигането на този въпрос, за мен звучи достатъчно тревожно в кампанията за президент", каза Панов.

"Следващата стъпка е, че имаме кандидат за президент, който е тяснопартиен - лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Спомняте си размяната на реплики в президентството между него и Румен Радев. Към това отново добавям Велико Търново. Имаме не Петър и Асен въстаници, но имаме Асен и Кирил, макар че не става въпрос за византийско робство. Като наредим всички тези обстоятелства, допускам, че би могло политиката да се насочи към етническите проблеми", смята Панов.

Според него осветляването на Пеевски в "Досиетата Пандора", появяването му в ДАНС, а след това и обявяването му за водач на листата на ДПС във Велико Търново е сценка.

"Мистично се появи г-н Пеевски. Знаете, че той беше в ДАНС, там имаше много журналисти, но така и не се разбра защо той беше там. Мисля, че никой не разбра. След това той мистично изчезна и в един момент церемониално отново се появи. Причините Пеевски да бъде там могат да бъдат различни. Възможно е да е отишъл там, защото един ден той оглавяваше ДАНС, може да си е взел удостоверение", каза още Панов.

За подозрението, че друг кандидат за битката на "Дондуков" 2 - Анастас Герджиков, също има връзки с ДПС, Панов обясни, че борави само с факти.

"Герджиков не се отрича от своето минало. В това минало имаме "Новото време". Нека да припомня, това е ДПС в НДСВ. Зад репликата ми стои разбиването на НДСВ и ролята на ДПС в този случай. Смятам, че хората, които се замислят и имат историческа памет, могат да свържат тези обстоятелства и факти. Опитваме да убедим хората да мислят по по-различен начин и да слушат какво се казва", обясни той.

За обвиненията си към Радев, че е "фалшив герой", Панов посочи, че причината за думите му е появата на президента на протестите през лятото.

"Мафия, завладяна държава, липса на свобода на медиите, нереална опозиция - това са обстоятелства, които съществуваха преди прокуратурата да влезе в президентството. Когато това се случи, беше след активната позиция на прокуратурата. Преди това имаше други действия - нека да припомня ЦУМгейт. Там отново ставаше дума за взаимоотношения между главен прокурор, функционер на политическа партия и човек, който е бизнесмен, но и издател на вестник. В една такава хипотеза, която е аналогична с подобна случка - записът с двете каки. В този случай бяха моите отношения с Плевнелиев и Радев. Те реагираха по един и същ начин. Те не продължиха нататък. В един момент една невидима ръчичка им каза: "Стоп. Нататък не се продължава". Нека хората да си дадат своите обяснения. Реакциите в една и друга ситуация, които имат своите прилики, бяха еднакви и на двамата", обясни председателят на ВКС.