Изтече срокът, в който партиите и коалициите трябваше да регистрират кандидатдепутатските си листи в районните избирателни комисии. 

Лидерската битка основно е в 25 МИР в София. Водач на листата на ГЕРБ ще е Бойко Борисов. От страна на БСП водач на листата е Корнелия Нинова. От Демократична България" срещу тях се изправя съпредседателят на коалицията Христо Иванов. От "Има такъв народ" в този район в надпреварата се включва Филип Станев. От "Изправи се! Мутри вън!" водач е Николай Хаджигенов. Водач в същия район ще бъде и Юлиан Ангелов от "Българските патриоти".

В 24 МИР начело застава зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, срещу него от БСП застава Георги Свиленски, Арман Бабикян ще е водач  от Изправи се! Мутри вън! 
Ива Митева е начело на листата на "Има такъв народ" в 24 МИР София. Владислав Панев, Съпредседател на "Зелено Движение", ще е водачът от страна на Демократична България.
От страна на Българските патриоти водач на листата е Албена Найденова от ВОЛЯ, експерт в социалната сфера.

В 23 МИР водач на листата от ГЕРБ е председателят на СДС Румен Христов, а срещу него от БСП се явява Христо Проданов. От "Има такъв народ" за водач в този избирателен район е определен Николай Радулов, от "Изправи се! Мутри вън" Мая Манолова, от "Демократична България" - Атанас Атанасов, а от Български патриоти - Кузман Илиев. 

"Българските патриоти - ВМРО, НФСБ и Воля" не включват лидерите си в листите си.

Филип Станев също повежда листата на "Има такъв народ" и във Варна, където от БСП водач на листата е отново Корнелия Нинова. 

Слави Трифонов обяви, че яма да е кандидат за депутат, но написа във Фейсбук, "... че може да носи отговорност и от една друга институция".

При "Има такъв народ" има и други промени. Бившият председател на Народното събрание Ива Митева ще води листата не само в столичен район, но и тази в Разград.

Мика Зайкова, която откри 45-ото Народно събрание, не е сред водачите, но е втора в Хасково.

Първи в Стара Загора на мястото на Слави Трифонов е областният координатор Тихомир Тенев.

Зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов отново е водач в Пловдив област. Другият партиен заместник на Трифонов - Ивайло Вълчев - е първи в Силистра.

Бойко Борисов ще е пък водач и на листата в Пловдив, като при ГЕРБ се съчетава в листите опит и младост. В листите на коалицията ГЕРБ-СДС има леки размествания в сравнение с предишния вот, като на някои места в страната начело ще застанат кандидати от младежката организация на ГЕРБ. А с кого би управлявала партията на Бойко Борисов, щяло да стане ясно след подредбата от избирателите.

Коалицията "БСП за България" първа подреди кандидатските си листи. От новите партньори в голямата лява коалиция водачи ще са Георги Кадиев от "Нормална България" в Стара Загора и Владимир Маринов от АБВ в Хасково. Напрежение в редиците на БСП имаше около кандидатите във Велико Търново и Пловдив заради наложените от София водачи.

Четири са новите имена при "Демократична България" - Антоанета Цонева е начело на листата в Пазарджик, Иван Димитров в Благоевград, Свилен Андреев в Ловеч, а Николай Христов в Шумен. Дипломатът Стефан Тафров, който на вота през април бе начело на листата в Пазарджик, сега е водач в Русе.

От ДПС ще заложат основно на кандидатите си от последния вот. Централният съвет реши, че с минимални корекции на листите ще разчитат на максимални резултати. Лидерът на партията Мустафа Карадайъ вероятно отново ще е водач Кърджали и Шумен.

От "Изправи се! Мутри вън! уточниха, че съотношението между граждански лица и партийни активисти е 80 към 20, имало и много млади хора, представители на инициативни комитети.

Те ще се борят да са четвърта политическа сила. А вероятни коалиции биха направили с "Демократична България" и "Има такъв народ", стана ясно днес при регистрация на листите им. 

Българските патриоти обявиха, че листите им са подредени на принципа на справедливостта - въз основа на постигнатия резултат на всяка от трите партии (ВМРО, НФСБ и ВОЛЯ) в даден регион на предходните парламентарни избори.
Разбира се, има и компромиси, но с оглед на това да има качествени водачи, а не просто да са подредени на партиен принцип. Те са готови да влизат в коалиции с всички без ДПС. 

Изненади при кандидатите за депутати има и в тези избори. Маринела Арабаджиева и съпругът и Ветко Арабаджиев, както и бизнесменът Миню Стайков. 

На 9 юни жребий в ЦИК ще определи номерата на политическите сили в интегралната бюлетина. Предизборната кампания за извънредните парламентарни избори започва на 11 юни.

На предстоящия вот за пръв път ще се гласува изцяло машинно. Промени има и в ЦИК - тя вече е от 15 членове, с нов председател - Камелия Нейкова.

Според промените в Изборния кодекс, приети от 45-то Народно събрание, няма ограничения на броя секции извън граница в държави, които не са членове на Европейския съюз.

Наред с това се наблюдава и обновяване на листите на политическите партии и коалиции чрез включване в тях на млади и нови лица.

Съгласно Изборния кодекс, ако даден гласоподавател не гласува в два последователни избора от един и същи вид, губи избирателните си права и се заличава от избирателните списъци.

Правата му могат да бъдат възстановени, ако лицето желае отново да упражни правото си на глас, като вписването му в списъците по постоянен адрес става след подаване на заявление.

При негласуване, след изборите може да се докаже извинителна причина с документ до общината.