Корнелия Нинова потвърди призива на Румен Овчаров към нея от съботния пленум на партията - да не се кандидатира за трети лидерски мандат в БСП. Соцлидерката цитира точно какво е казал Овчаров пред членовете на Националния съвет по време на заседанието: "Подкрепям Нинова, защото изчисти партията от корпоративни интеренси, но е време да си ходи".

"Овчаров обаче има само един глас", напомни тя по време на интервюто си по бТВ.

Лидерката на БСП не отговори в прав текст на въпроса дали ще се бори за трети мандат като председател на партията на предстоящия конгрес. Уставът ограничава лидерите да бъдат преизбирани до втори мандат включително.

Нинова пък защитава тезата, че тя самата няма два пълни мандата, тъй като първия път беше избрана по стария устав на БСП, а нововъдението за двата мандата е вече според новия устав, като това ще рече, че има право на трети мандат, който ще й се води втори поред, според новите правила.

"Който не е съгласен - да се яви на преки избори", хвърли ръкавицата тя.

Пълният цикъл от четири избори в партията ще започне от юли. Те ще продължат до септември, обясни соцлидерката. През октомври ще бъде направен пряк избор на председател на партията. Нинова уточни, че през ноември ще има конгрес, на който новият председател трябва да стъпи в четиригодишен мандат.

БСП подготвя жалба до Конституционния съд заради новоизбраните конституционни съдии, потвърди още Нинова. Тя призова президента Румен Радев да не отива на клетвата им.

"Бих казала на президента Радев да не отива на клетвата. Ако държи на това, че и промяната в Конституцията не е както трябва, и изборът на конституционни съдии не е както трябва, нека да го покаже с действия", каза лидерката на БСП. "Ние, каквото можем по закон го правим - ще обжалваме, това е възможността за една опозиция", добави тя.

Според нея така ще последва нова процедура. "Имаме такъв опит от предишния път", отбеляза лидерът на БСП. Ако действат както до сега - изборът да е предрешен предварително, няма смисъл БСП да издига кандидатура, каза тя в отговор на въпрос дали биха издигнали свой кандидат за конституционен съдия.

"Нарушаването на Конституцията и законите на страната вече не прави впечатление на никого, освен на нас", каза лидерът на БСП. Според Нинова професионалните качества и на Десислава Атанасова, и на Борислав Белазелков са недостатъчни за постовете, на които са били изпратени.

"Освен това ще изпълняват политически поръчки, в това съм убедена - вместо да пазят Конституцията, ще пазят гърба на Бойко Борисов, Христо Иванов, Кирил Петков и т.н. Това са политически кандидатури, не биваше да се случва по този начин", подчерта тя.

Нинова изрази учудване защо лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов я свързва с Васил Божков, но в същото време отбеляза, че бизнесменът под домашен арест не е критикувал в изказванията си единствено БСП.

"Не познавам лично Васил Божков, но чувам коментари и виждам, че той е аналитичен човек, който явно вижда ясно, че в годините БСП се бори със задкулисието в държавата, с модела Борисов- ГЕРБ и вероятно на това се дължи, че само за нас не е казал нищо. БСП останаха принципни и затова този човек го е видял", заяви Корнелия Нинова. 

Соцлидерката атакува евродепутатите социалисти и изрази недоволство от работата им.

"Нашите евродепутати са послушковци и правят каквото им каже Европа", обвини соцлидерката. Според нея евродепутатите на БСП не са се съобразявали с решенията на партията и хората, които са гласували за тях. Като примери тя даде решението на "левицата" за Истанбулската конвенция и изпращането на оръжия за Украйна, което не било спазено при гласуването на евродепутатите.

"Оценката за тях не е добра", заключи Нинова, като отказа да отговори на въпрос какви цели си поставя БСП на европейските избори.