Лидерите на политическите партии в битка за място в 46-ото Народно събрание упражниха правото си на глас. Те призоваха хората да гласуват и изразиха надеждата си за промяна. 

Някои от тях имаха и съмнения относно машинния вот и изразиха опасенията си, че той ще предизвика огромен хаос.

Пръв гласува председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който даде своя вот в Кърджали. 

Гласувах за възстановяване на държавността, за рестарта на държавата, каза пред журналисти Карадайъ.

Той допълни, че в България през последните 12 години се наблюдава криза на държавността, на демокрацията, на отстояването на правата и свободите. От тази гледна точка през последните години повтаряме, че трябва да се възстанови държавността, каза още Карадайъ.

Той упражни правото си на глас минути след началото на изборния ден и призова хората да бъдат активни и да гласуват. Гласува с машина, като поиска от комисията да му окаже помощ за попълване на протокола.

Снимка: БТА

По повод днешното машинно гласуване Мустафа Карадайъ коментира, че за да има доверие в електронния резултата трябва да се борят контролните разписки от машините.

"Ако съм член на СИК не бих подписал изборния протокол, без да съм преброил контролните разписки. Изборите трябва да бъдат прозрачни и към резултата трябва да има доверие", каза още той.

В София в 7:30 часа гласува лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Гласувах промяната да продължи, да бъде сигурна и необратима", заяви Нинова пред журналисти, след като даде своя вот на предсрочните парламентарни избори в 25 ОУ "Д-р Петър Берон" в столицата.

Тя посочи още, че е гласувала "за правова държава, която се управлява от официалните институции, а не от скрити кръгове, за образовани деца, за здрава нация, за стабилна икономика, работни места, високи доходи и пенсии, за чист въздух, чиста земя и вода и за независима и суверенна България".

Снимка: БТА

"Трябва да се направи кабинет, защото ни предстоят много важни решения за България", каза Нинова в отговор на журналистически въпрос. Приемането на бюджет за следващата година, Планът за възстановяване и устойчивост, реакция на повишаването на цените със съответно повишаване на доходите - всичко това минава през работещ парламент и редовно правителство, добави тя.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова прогнозира, че избирателната активност ще е по-ниска. Тя посочи, че, освен че е лято, съди и по активността на частичните местни избори в Благоевград. Използвам да призова - излезте и гласувайте, аз гласувах с машина, много е лесно, добави тя.

Малко по-късно правото си на глас упражни и съпредседателят на "Демократична България", който заяви, че ще работят за съставяне на кабинет, който "има волята, амбицията и капацитета да направи дълбоката трансформация, от която България се нуждае".

Той уточни, че все още не се водят преговори за съставяне на правителство.

Да обърнем нова страница, призова Христо Иванов.

Снимка: БТА

Иванов е оптимист за добра изборна активност. Опитите, по думите му да се внушава страх, да се създава хаос са неоправдани и засега всичко върви добре.

Като политически субект правим всичко възможно да има честни избори, каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Васил Божков път даде своя вот в Дубай и показа на хората как гласува чрез социалните мрежи.

"Гласувах за справедливост, нова България и за промяна".

"Призовавам всички да бъдем човечни и да гласуваме за бъдещето на нашите деца, за една държава с правила". Това каза председателят на "Републиканци за България" Цветан Цветанов, след като упражни правото си на глас в Хуманитарната гимназия във Велико Търново.

"Това, което се случва днес - изборите трябва да бъдат много по-честни от последния парламентарен избор, който направихме на 4 април. Вярвам, че правилата ще бъдат еднакви за всички и по този начин ще чуем реалния глас на българското общество и реалната представителност, която трябва да има в българския парламент", коментира още Цветанов.

Лидерът на "Изправи се! Мутри вън!" пък отбеляза, че време за промяна, която може да започне "буквално от утре".

Снимка: БТА

"Гласувах за промяната и обикновените хора. За това техните проблеми да бъдат решавани веднага и от утре. Политическата класа се занимава със себе си. Време е дневният ред на обикновените хора да бъде изваден напред", каза Манолова, след като упражни правото си на глас в столичното Шесто помощно училище.

Тя прогнозира, че в следващия парламент ще има мнозинство на промяната.

"Очаквам, че ще има правителство, тъй като хората наистина искат час по-скоро властта да се заеме с решаване на техните проблеми", категорична бе тя.

Сред приоритетните задачи визира подкрепата за малкия и среден бизнес, за семействата, както и преизчисляването на пенсиите за българските пенсионери.

Няколко политически лидери, сред които и председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, определиха изборите като хаос и изразиха съмненията си, че вотът може да бъде манипулиран.

"Гласувах за единствената демократична партия партия", заяви пред журналисти лидерът на ГЕРБ, след като излезе от секцията в 78-о СУ "Христо Смирненски".

Борисов поиска от секционната комисия след изборния ден да преброят и квитанциите от машините, защото можело да има измами. "Това, което Европа доживя да види са избори по венецуелски, по "Мадурски". Тотален хаос в страната, а в чужбина е кражбата на века. Влизат уж специалисти и пипат машините, никой не ги знае какви са", каза пред медиите експремиерът.

Скрийншот: Facebook

"От Бурса ни се обаждат, от Одрин, чудо голямо е с часове. Хаосът, който създадоха, е видим. С часове висят хората по опашките. ЦИК спи в 11. в 7 хората започнаха работа, те в 9 им е първото заседание. Хиляди жалби, спрени машини, няма принтери, няма машини, тотален хаос", каза Борисов. По думите му целта е да провалят изборите. "За тях демокрацията е лошо нещо", заяви той.

"Целта е да се провалят изборите, за тях демокрацията е лошо нещо, искат Бойко Рашков да кърка пред президентството и да викат това е демокрацията", заяви той.

Лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки също изрази недоволството си от машинния вот.

"За първи път сме свидетели на безпрецедентния брой "маймуни", които се опитват да се качат на клона, наречен "управление на България", за да я ограбват, без идеология, без никакви идеи за развитието на страната и с единствената цел да безчинстват в родината ни. Гласувах за това, заедно с останалите българи, да спасим България и да не ги допуснем до властта". Това заяви Марешки, след като упражни правото си на глас.

Запитан как се е справил с гласуването с машина, той отговори: "За мое учудване, всичко беше нормално. Притеснението ми, както винаги, е за това кой ще отчита резултатите накрая. Не съм сигурен, че моят вот ще бъде отчетен правилно".

Вижте резултатите от предсрочния вот на живо с Dir.bg!

За да анализират първите официални данни от екзитполовете, реакциите на партийните лидери и политическото бъдеще на страната, от 19 до 21 часа на 11 юли в извънредното издание на видео подкаста "Директно в новините" гостуват социологът Васил Тончев, политолозите Тончо Краевски и Иван-Асен Иванов, журналистите Светослав Метанов, Елица Николова и Даниел Ненчев.

ГЛЕДАЙТЕ ИЗВЪНРЕДНОТО ИЗДАНИЕ на "Директно в новините":

В сайта на https://dnes.dir.bg
На живо във Facebook страницата на DNES by Dir.bg
На живо във Facebook събитието - https://fb.me/e/MHL2R29K