Лидерите на четирите партии, които се готвят да сформират мнозинство и коалиционно управление бързат с подписването на коалиционното споразумение още днес преди утрешния старт на новото 47-о Народно събрание.

За целта се провеждат лидерски срещи в парламента, разкри депутатът от "Продължаваме промяната" Андрей Гюров пред медиите пред сградата на парламента. Очакванията му са водачите на ПП, БСП, ИТН и ДБ да успеят да се договорят и да скрепят с подписи коалиционното споразумение.

"В момента всичко е на масата. Ние нямаме допълнителна информация как ще протекат преговорите. Надяваме се лидерите да се споразумеят и да има действаща формула за сформиране на правителство в най-скоро време", допълни депутатът.

"Нашата цел в момента е в рамките на тези преговори да постигнем споразумение, така че да можем да гледаме напред. Така че всички решения ще бъдат насочени в тази посока", заяви избраният за депутат и допълни, че правят всичко възможно да приключат разговорите преди да се конституира парламентът.

"Целта е да подпишем споразумение преди да започне работата на парламента. В момента текат интензивни преговори", разясни Гюров.

Относно оповестената в медиите информация за структурни промени в Министерски съвет и ротация на председателя на парламента, Гюров коментира, че това е информация, която на този етап не могат да коментират.

"Досегашните преговори, които проведохме, не включват дискутиране на личности, така че това е нещо, което в момента се дискутира", каза той относно разговорите в лидерски формат и бъдещия премиер.

Относно евентуална ротация на председателя на парламента, Гюров посочи, че това е идея, която работи на други места. "Тук по-важно е, кои са хората, които биха участвали в тази ротация. На този етап това е все още идея, която се обсъжда", каза той.

От ПП ясно показаха, че няма да подкрепят проектобюджета на служебното правителство за догодина. Гюров коментира, че така както е внесен в момента, е проблем да бъде приет.

"Очакваме структурни промени в Министерски съвет, така че няма как да се приеме такъв бюджет", коментира депутатът.

"Проведохме много конкретни преговори относно бюджетната политика, там имаме споразумение, което съдържа 43 точки и бюджетни принципи. То предвижда приемане на бюджета за 2022 г. до края на януари месец", припомни Гюров.

Той бе категоричен, че не потвърждава никакви информации, които са излезли в медиите относно структурни промени в бъдещия кабинет.

"Текат преговорите - ще знаем повече в края на деня", допълни той. Относно бъдещата парламентарната група на "Продължаваме Промяната", Гюров посочи, че тепърва предстои да бъде изградена тя.

Даниел Лорер, който представи програмата на ПП по темата "Международни отношения" и който е вероятният министър на външните работи, очаквал, че утре ще бъде един хубав ден за българската демокрация. "Не участвам активно в преговорите, така че не бих искал да коментирам. Съвсем скоро ще стане ясно", настоя той.

Александър Дунчев от ДБ пък коментира пред журналисти, че са "извън преговорите".

"Толкова са големи и разнопосочни интересите, че те се договарят на политическо ниво, ние на програмно ниво постигнахме консенсус с колегите от всички партии", допълни Дунчев, когото също спрягат за министър.