Спецсъдът и прокуратурата бяха превърнати в удобна бухалка през последните години. Проблемите в съдебната власт бяха в основата на забавата на придвижването на Плана за възстановяване. Това обяви Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера Кирил Петков, на пресконференция в Министерски съвет.

"Продължаваме промяна" сложи като основен приоритет реформата в съдебната система. Само за 100 дни сме на прага на закриване на спецсъдидилищата. Също така в ход е и реформа в КПКОНПИ. Изпълнителната власт ще продължи в този дух", каза още Лена Бориславова.

"Прокуратурата, ако има стари навици, най-учтиво ги моля да не ни ги налагат", каза още Лена Бориславова и така задочно отговори на шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова, която по-рано днес на брифинг "поиска списък кого могат да разследват".

"За нас будят удивление някои действия на прокуратурата. Повече от 2 месеца отне да разпитат човек, който иска да даде показания (Васил Божков - б.р.), но за по-малко от 2 часа успяха да открият досъдебно производство срещу вицепремиер (Асен Василев - б.р.) за разговор, в който той не е участвал и не се е състоял", каза Бориславова по повод твърденията на Георги Самуилов, че е бил изнудван от финансовия министър.

"Прокуратурата трябва да започне да работи ефективно в рамките на своите конституционни правомощия, а не само с пресконференции", каза още Бориславова и добави, че освен независима, тя дължи и отчетност.

"Основна причина за неприемане на нашия План за възстановяване беше именно липсата на достатъчно решителни и значими заявки за реформи относно отчетността и отговорността на главния прокурор и българската прокуратура. Министерският съвет вече е контактна точка на Европейската прокуратура за подаване на сигнали по независим начин и също така с министерство на правосъдието сме напът да качим за обществено обсъждане, който ще позволи ефективно разследване и независимо такова в полза на Европейската прокуратура", подчерта началникът на кабинета.

От утре правителството пуска на сайта си и подстраница, в която ще е описана законодателната дейност на правосъдното министерство. Там ще има информация и как граждани да подават сигнали до европрокуратурата.

По-рано днес заместник-главните прокурори Десислава Пиронева, Красимира Филипова и Борислав Сарафов дадоха 15 примера за лъжи, изречени от политици.

От прокуратурата казаха също така, че занапред редовно ще прави обзор на неверните твърдения по адрес на държавното обвинение, придружен от отговори по всяко едно от тях.

"Прокуратурата на Република България е подложена на атаки, представляващи системното нарушение на принципите на върховенството на закона, изразяващо се в манипулативни и неверни твърдения от представители на изпълнителната и законодателната власт", заяви Пиронева, която е и ръководител на Върховната административна прокуратура.