Министър-председателят Кирил Петков доказа, че няма намерение да защитава националния ни интерес по темата "Македония", заявяват от ВМРО в позиция, разпространена от пресцентъра на партията.

Повод за острата реакция са поредицата изказвания на министър-председателя Кирил Петков, свързани с ускоряването на еврочленството на Република Северна Македония (РСМ) в Европейския съюз (ЕС), което минава през промяна на Рамковата позиция на България, гласувана в 44-тото Народно събрание, посочват от ВМРО.

От партията отбелязват, че тази позиция е подкрепена и от над 70% от българите, тя е ясна и категорична, и не предвижда компромис с няколко основни неща като правата на българите от другата страна на границата, историческата истина, езика на омразата и манипулациите в учебниците.

"Българите в РСМ не са малцинство, а държавотворен народ. Четете историята, г-да управляващи!", призовават още от ВМРО.

Почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов също излезе с позиция в страницата си във фейсбук. "Сигурен съм, че към средата на месец май управляващите се готвят да извършат национално предателство по въпроса за българските интереси в Македония", заявява Каракачанов. "Тези хора мислят, че историята и ценностите могат да се заменят с бизнес, сметки и търговия", коментира той.

Според Каракачанов правителството явно се кани да допусне РСМ до началото за преговори за членство в ЕС, без тя да е изпълнила условията на договора с България от 2017 г. Той коментира, че историческата комисия "не е мръднала от поне три години, но Петков обявява напредък".

Вчера след срещата на лидери на държави членки на НАТО от Югоизточна Европа в София министър-председателят Кирил Петков коментира, че Северна Македония има място в европейското семейство, колкото се може по-бързо и правителството е ангажирано да постигне този резултат, колкото се може по-експедитивно. Има няколко поетапни цели, които трябва да изчистим, включително защитата правата на малцинствата, посочи той. Петков отбеляза, че "чува и добри новини от историческата комисия".

/РИ/