"След юмрука, от една средноевропейска държава, водеща на Балканите, ние сега изглеждаме отвратително отвсякъде. Това, което сега се случва в Словакия, можеше преди три години да се случи в България!", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на предизборна среща в Хасково.

Той обясни защо е направил сглобката. 

"Слушаме от един два дена, че едва ли не вината ще е на премиера Фицо, че някой отишъл да го застреля. Това не е гангстерскса война, както е във Франция, която е в Шенген, в еврозоната. Ние казваме - това е недопустимо! Да стреляш по човек, който и да е той. И тук съм длъжен да обясня  защо преди 11-12 месеца направихме т.нар. сглобка", каза Борисов. Лидерът на ГЕРБ поясни още: "Защото от омразата, която се насади в българите, нищо добро не очаква тази държава. Нищо! От една средноевропейска държава, водеща на Балканите, в момента ние изглеждаме отвратително отвсякъде. Това, което сега се случва в Словакия в България можеше да стане преди три години. Всъщност "Промяната" е връщане назад, не е нищо прогресивно. Трябваше да ги оставим да покажат, че действително са аматьори в управлението". 

Борисов критикува "Промяната" в словото си пред множеството, но не подмина и президента Румен Радев. "На президента Радев едно нещо не му харесва, ако не е служебно правителство. На него, "обединителя", каза той.

Бойко Борисов пожела "партиите малко да се успокоят". Но каза, че "навсякъде първата партия е водеща". И даде пример с току-що сформираното правителство на Нидерландия.

Той обясни, че се опитал да сдобри Добрев с Асен Василев, но картината била "те не щат, нашият се дърпа".

"Действително само в Хасково разреших да се води такава антикампания срещу ПП-ДБ, защото с вас имат закачка от едно време. Карах Делян да си стискат ръцете с тях, да се прегърнат, нашият се дърпа"

Борисов отново повдигна темата за неусвоените евросредства. 

Той припомни, че 15 милиарда са стояли три години: "Ако това беше по наше време - майка ни жална по сутрешните блокове. Сега - нищо. В същото време - всяка седмица по 500 милиона заеми. Парите стоят без лихва, наши пари, определени от Европа за ковид кризата. Другите държави ги похарчиха, забравиха а тях, тръгнаха напред. Но това не е тема. Отива човек от ГЕРБ в сутрешен блок, те му казват - ами те казаха колегите, че заради вас няма план. Ама прочетете малко. Преди три години внесохме Плана за възстановяване. Имаше пълно мнозинство в правителството на Кирил Петков и Асен Василев. Защо не приеха всичко?! Това време ни трябваше, за да може българите да се убедят", заяви Борисов.

"Добре че в Хасково имате кмет, който не се крие. Защото нашият се крие. Има само едно участие при Цветанка Ризова и по Дарик ли беше. За две седмици, три съсипа един град. Няма къде да се паркира", отбеляза още той, визирайки решението на столичния кмет Васил Терзиев за ново движение на бул. "Патриарх Евтимий".

Лидерът на ГЕРБ направи и кратък коментар за геополитическите процеси в Европа: "Процесите си текат, но ние нямаме стратегия, нямаме политика. И затова и миграционната криза ни застигна, затова и отбранителната ни стратегия е в криза. Когато беше мир, Европа беше най-богатата, всичко беше лесно, но когато има война, командирът е важен. А светът е в такава глобална война... Виждате какво се случва в Газа - това няма оправяне. Не че преди 2000 години не е било същото, но тази омраза, насадена там, е чудовищна. Обществото бучи във всяка една посока. Затова направих сглобката, за да се успокоят хората, да направя поносими нещата - както преди години бях с политическите си опоненти. Това е най-важното в момента за българите.  Най-важното за българите е съединението, но ние по-разединени не сме били никога, отколкото сме сега. Аз съм единственият в тази кампания, който се опитва да успокоява", подчерта отново той.

"Всичко, което те се опитват да промотират, ние сме го правили досега. Стабилна финансова система - харчим, колкото изкарваме, с мазнинка във фискалния резерв. Най-нисък външен дълг и нито веднъж не обвиних моя финансов министър Дянков, че той е виновен за постната пица. Тогава, 2009 г. беше световна криза. Не дадох една българска банка да мръдне. Всичко запазих. После ми се падна миграционната криза и благодарение на президента Ердоган, Урсула фон дер Лайен, на Ангела Меркел - нула миграция. Третия път ми се падна Ковид кризата. Нещо невиждано за света. Затворихме хората по къщите. На нас Господ ни помага. Ние единствени в света - с воля и решителност - казах - няма да затворя нито една църква, нито един манастир, нито една джамия. В Москва, Сърбия, Гърция, Мека и Медина сложиха катинарите, само не и ние, в България. Дано на 9-ти юни Господ ни помогне, за да може след това да се възстановим", призова лидерът на ГЕРБ.

Борисов не подмина в критиката и финансовият министър на ПП-ДБ Асен Василев. 

"Инфлацията е любимият данък на финансовите министри. Ако премиерът е лабав, веднага пускат инфлацията, пълнят бюджета и викат - много сме добре, а хората обедняват. Като давахме 50 лева по време на COVID кризата, хората ги усещаха като 50 лева. После им дадохме 120, но те ги усетиха като 30 000 стари пари. Затова се съгласих на сглобката - за да могат хората да се убедят, че всичко е фалшиво", отбеляза Борисов.

"Преди 3 години България беше влязла в Еврозоната. На 1 януари щяхме да влезем заедно с хърватите. Кой го уби това? Идването на Промяната", подчерта лидерът на ГЕРБ.

Той коментира, че във всяка европейска държава първата партия е водещата. Кмете, и вие трябва много да се молите да се стабилизира държавата. Защото тези пари, дето ви дадоха за т.нар. проекти, са само на 20% осигурени. Защото трябва много внимателно да не разкопате всичко, защото останалите 80% не са осигурени. Догодина след таз прокопа пак да съм премиер, вие ще кажете - дайте 20, 40 милиона да си довърша еди-какво си", каза Борисов.

Евродепутатът Ева Майдел изтъкна, че от Брюксел много добре се виждат игрите с бюджета, също и неусвоените ни средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Тя подчерта, че ГЕРБ ще търси отговорност за евросредствата, които ни се полагат.

"От Брюксел се вижда също, че тези, които се правят на евроатлантици, в България говорят едно, а навън съвсем друго. Едни хора говорят, че подкрепят Украйна, а всъщност се оказва, че те през "Лукойл" подкрепят Путин и Русия. Това са милиарди, които можеха да останат в нашата държава", заяви тя по адрес на "Промяната".

Делян Добрев, който, изтъкна че се гордее, че първи са извикали: "Дръжте крадеца!" По думите му сме свидетели на редица провали в управлението и даде пример с инфлацията. Тоѝ посочи анализ от днес на Института за пазарна икономика. "Знаете ли кой е последният месец, в който инфлацията е по-висока от средната за ЕС! В последния месец на "Промяната". Инфлацията започва и свършва с тях. Какво направиха - създадоха инфлацията, за да можем да обеднеем, но в джоба си да имаме повече хартийки", каза Добрев. 

Ние сме отборът на победителите, каза кметът на Хасково Станислав Дечев заяви, че е радостен, че тригодишната агония е приключила и се надява тези хора никога да не припарят до властта, да не пристъпят никога повече в Министерски съвет и най-вече - да си получат заслуженото за всичките техни лъжи.