Симеоновският кабинков лифт на Витоша спира окончателно и повече няма да бъде ремонтиран. Това обяви на своята Фейсбук страницата лидерът на "Спаси София" Борис Бонев. Така последният работещ лифт от София до високите части на Витоша отива в историята. Преди това същата съдба сполетя и Княжевския и Драгалевския лифт.

Официалното съобщение е дошло по-рано от формата собственик. Италианската фирма "ТехноАлпин", която притежава "Витоша ски", е посочила като причина липса на части за поддръжката му.

"Днес собственикът обяви, че Симеоновският лифт официално повече няма да функционира. Така, към тъжната съдба на Княжевския и Драгалевския лифтове, се присъедини и най-новият такъв, построен през 1983 г.", обяви Борисов Бонев.

Според него "палачът на лифтовете на Витоша се казва Бойко Борисов, който като кмет през 2007 г. ги приватизира в скандална сделка".

Въжената линия до хижа "Алеко" е повредена от края на октомври миналата годината. По думите на ръководството на лифта се е налагало съоръжението да спре работа заради повреда в един от двигателите, чиято поправка отнемала доста време заради сериозната амортизация през годините.

През януари изпълнителният директор на "Витоша ски" Ян Калчев заяви пред БНР, че ремонтът на двигателя е пред финал, като предстои да бъде монтиран отново. Той обаче предупреди, че следвал дълъг период на синхронизиране с другия мотор на лифта.