Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с кола на службата край Аксаково, при която загина шофьорът на другия автомобил.

"Инциденти е имало, откакто го има НСО, и то много по-тежки, така че намирам основание да има промени", коментира Радев пред медиите в Бургас. "Аз никога не съм казвал на моите шофьори да карат по-бързо, те са професионалисти, те преценяват", добави президентът.

"Нека всички компетентни органи да установят реалните причини", каза още Радев. И апелира законът да се спазва и от политиците, които дават пример с поведението си.

"Искам да призова още веднъж, че Законът за движение по пътищата трябва да се спазва, защото той е написан с кръв. И особено трябва да се спазва от политиците, които дават пример за спазване на закона и в политиката, и в живота, и по пътищата", коментира държавният глава. 

Инцидентът се случи с кола на НСО, в която е пътувал за предизборна среща съпредседателят на ПП Кирил Петков. Сблъсъкът стана на входа на град Аксаково около 17:30 часа вчера, а според МВР загиналият водач е отнел предимството на пътя. Съпругата му е оцеляла, но е в тежко състояние в болницата. 

По повод свикването на извънредно заседание на Народното събрание идния вторник, Румен Радев припомни аргумента за промените в Конституцията в посока на това НС да не се разпуска и да работи през предизборните кампании. И заключи, че нищо такова не случва.

"Вие виждате, че на фона на всички нелепи промени в Конституцията имаше и много гласове, които казаха, че парламентът остава да работи през цялото време и да осъществява контрол върху изпълнителната власт. Парламентът, видяхме, нито работи, нито осъществява контрол. Видяхме го в случая с основателните претенции на академичната общност. Нито има контрол върху изпълнителната власт, нито парламентът ще заседава, за да актуализира бюджета така, че да се удовлетворят техните законови искания", заключи Радев.

И прогнозира, че "най-вероятно парламентът ще бъде употребен за предизборна трибуна".

Президентът още веднъж коментира поведението на новата власт в Скопие и нежеланието й да се съобрази със записаното име на РСМ в международните договори, където "Македония", както я нарече президентът Гордана Силяновска, не фигурира. 

"Винаги съм канил президентите на РСМ, защото пътят на Северна Македония минава през София. Надявам се да са разбрали, че предизборната кампания приключи и ако продължава това говорене, означава да тласнат страната си към изолация", заяви Румен Радев, попитан дали ще покани Силяновска в България.

"И България, и Гърция им казаха, че международните договори трябва да се спазват, това им каза и ЕС. Северна Македония не трябва да забравя, че тя е страна кандидат и не може да поставя условия на държави членки, не може да ревизира международни договори, защото това брандира страната като държава, която не зачита международното право", категоричен беше Румен Радев.

Президентът участва в отбелязването на 40-ата годишнина от създаване на лабораторията по математична химия в Бургаски университет "Проф. д-р Асен Златаров".