Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че не вярва в силите на Русия, за да атакува отново Киев, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Те нямат силите за една мащабна офанзива срещу столицата, както го направиха в началото на инвазията", каза президентът в интервю за френската агенция и подчерта, че според него Харков и Донбас са основните цели на Кремъл.

В интервюто за френската агенция украинският президент говори за новите фронтови линии, необходимите за отбраната на страната му оръжия, критикува Запада, обръща поглед към Китай и Олимпийските игри. 

Разтегнатият фронт

Нападението на руските сили срещу Харковска област в Украйна би могло да е само първа вълна на една по-голяма руска офанзива, заяви Зеленски. 

"Те предприеха тяхната операция, тя може да е на няколко вълни. И това да е тяхната първа вълна. Но ситуацията е под контрол след тази вълна", увери Зеленски в момент, в който руските сили постигнаха най-големите си териториални придобивки във войната от края на 2022 г., отбеляза Франс прес.

Зеленски все пак увери, че въпреки напредъка на руските сили пред последните дни в Харковска област, ситуацията е по-добра за украинските сили, отколкото е била преди седмица, когато войските на Кремъл изненадващо преодоляха границата на 10 май.

"Те са на 5-10 километра максимално от границата, спряхме ги. Не бих казал, че това е един голям руски успех, но трябва да бъдем трезви и да признаем, че те, а не ние, са тези, които настъпват в нашата територия. Това е тяхното предимство", заяви Зеленски.

Според него ситуацията все още не е стабилизирана. "Въпреки това тя е под контрол и е по-добра в сравнение с първия ден на офанзивата благодарение на изпратените подклепления", подчерта той.

Според него Русия иска да атакува град Харков, който е вторият по големина в страната и е само на няколко километра от фронтовата линия. Вчера руският президент Владимир Путин заяви, че за момента Русия няма намерение да атакува Харков.

Зеленски увери, че битката за града, ако има такава, би била тежка за руската армия. "Те искат подобно нещо, те искат да атакуват", каза той и добави: "Но те разбират, че това е една трудна битка. Това е един голям град и те разбират, че ние имаме сили и че ще се сражаваме дълго".

"Те са като зверове. Ако почувстват слабост в това направление, те ще напреднат", заяви Зеленски и добави, че ако украинските войски успеят да спрат тези на Русия, тя ще се откаже. "Според мен те няма да допуснат милиони от тях да измрат", каза той.

Според Путин офанзивата цели да създаде буферна зона, която да попречи на украинските удари по руска територия.

Упрекът към Запада

Зеленски разкритикува западните страни, че му забраняват да поразява Русия с техните оръжия.

"Те (руснаците) могат да ни нанасят удари на наша територия, това е най-голямото предимство, с което разполага Русия, но ние не можем нищо да причиним със западните оръжия на техните оръжейни системи, разположени на руска територия. Ние нямаме право", каза украинският лидер

Той подчерта, че се е оплакал на американския държавен секретар Антъни Блинкън по този въпрос. 

Зеленски добави, че Западът се страхува както от руско поражение, така и от украинско поражение и нарече тази ситуация абсурдна.

"Намираме се в една абсурдна ситуация, в която Западът се страхува, че Русия ще загуби войната. И в същото време те не искат Украйна да я загуби. Защото финалната победа на Украйна ще доведе до поражението на Русия, а финалната победа на Русия ще доведе до поражението на Украйна", каза той пред Франс прес.

На какви оръжия разчита Зеленски

Украйна разполага само с една четвърт от системите за противовъздушна отбрана, които са необходими и се нуждае от 120 до 130 изтребителя F-16, за да може да сложи край на доминацията на Русия във въздуха, заяви Зеленски.

"...Говоря за системи за противовъздушна отбрана, по-специално за мощните американски системи "Пейтриът"", каза украинският президент. 

"Можем ли да имаме три милиарда, за да закупим две "Пейтриът" за Харковска област. По този начин бомбите няма да падат върху нашите войници", попита той.

Поисканите 120-130 машини F-16 са за защита на небето срещу 300 машини - броя на самолетите, които Русия използва в Украйна, каза Зеленски.

"Имаме нужда от такава бройка от F-16, за да имаме равенство в силите", заяви той.

Недостигът на хора

Украинският президент призна и за недостиг на хора и проблем с бойния дух на украинските сили.

Този коментар той направи в момент, в който от днес в Украйна влиза в сила нов закон за мобилизацията, който цели да попълни украинските сили.

"Трябва да попълним резервите. Има голям брой бригади, които са празни. Трябва да го направим, за да могат момчетата, които са на фронта, да имат нормална ротация. По този начин и бойният дух ще се подобри", каза Зеленски.

За ролята на Китай

Зеленски иска Китай да бъде въвлечен в конференцията за мир в Украйна, която Швейцария трябва да организира през юни, но на която Русия няма да участва.

"Бих искал Китай да бъде въвлечен в тази среща на върха. Световни играчи като Китай имат влияние върху Русия. И колкото повече страни от този род са на нашата страна, на страната на края на войната, толкова повече Русия ще трябва да се съобразява с това", заяви Зеленски.

"Китайските лидери живеят малко с усещането, че ако Русия изгуби войната, това няма да е загуба за Русия, а ще е победа за САЩ. За тях това няма да е победа нито за Украйна, нито загуба за Русия. Това е победа за Запада. И те искат да намерят баланс между двете", каза украинският лидер.

В средата на април Китай заяви, че има още много за вършене преди потенциалното провеждане на конференцията за мир, която Швейцария иска да организира на 15 и 16 юни, но без присъствието на Русия. Русия смята, че събитието е лишено от интерес без нейното участие в него, отбеляза АФП.

В конфликта в Украйна Китай призовава за диалог, противопоставя се на всякакво прибягване до ядрено оръжие и призовава за спазване на териториалната цялост на всички страни, в това число по подразбиране и Украйна, припомня агенцията, като отбелязва и засилващото се стратегическо партньорство между Москва и Пекин предвид провелото се в последните дни посещение на Владимир Путин в Китай.

Според Зеленски от една страна Китай има влияние върху Русия, защото има икономически връзки между двете страни, а от друга страна Китай е много заинтересован от пазара на ЕС и европейският пазар за китайците е приоритет. "Но те не искат да изгубят Русия", допълни украинският президент.

Олимпиада насред войната

Володимир Зеленски заяви, че е отхвърлил идеята за примирие във войната с Русия по време на летните Олимпийски игри в Париж, пожелано от френския президент Еманюел Макрон.

"Казах: Еманюел, ние не вярваме в това. Нека си представим за секунда, че има прекратяване на огъня. Първо, не се доверяваме на Путин. Второ, той няма да изтегли войските си. Трето, кажи ми, Еманюел, кой гарантира, че Русия няма да се възползва, за да докара войски на наша територия", каза Зеленски и допълни, че отхвърля едно примирие, което ще е от полза за врага.

"Не сме против това примирие, не сме против края на войната. Но ние искаме един справедлив край на тази война. И ние сме против едно примирие, което ще е от полза за врага", каза украинският президент.

Путин по време на пътуването си в Китай също заяви, че е против олимпийско примирие, защото на неговата страна е забранено да участва в Олимпийските игри заради инвазията в Украйна.