Ще последват ли депутатите на ДПС примера на колегите си от БСП да бойкотират работата на парламента - това ще стане ясно днес.

Народните представители от левицата отказват категорично да се върнат в пленарната зала заради спорните промени в Изборния кодекс.

След ултиматума управляващите дадоха заден и обявиха, че връщат старите правила за преференцията, но лидерът на социалистите Корнелия Нинова каза, че това не е достатъчно.

"Заявеното излизане на БСП е отказ от парламентаризма. Всеки е избран там да представлява избирателите си, да защитава позицията си, това няма как да стане извън парламента. Кворумът ще бъде осигурен, говорихме даже да се прекратят пътувания, които обикновено депутатите имат в международни организации, смятам, че ще проявят разбиране. Няколко седмици ще се отложат тези пътувания, така че ще поддържаме кворума", заяви тази сутрин по БНТ лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

По думите му обаче "може би пък парламентът да заработи по-делово" без левицата.

"Вчера при госпожа Караянчева имахме събиране и аз предложих да не се получават никакви пари, когато не присъстваш в парламента, защото те продължават да си ги получават. Не е коректно, не е честно, когато не работиш, не трябва да получаваш заплата", категоричен беше депутатът. 

Очаква се прегласуването на спорните текстове да влезе още тази седмица в парламента, както и да бъде гласуван новият състав на ЦИК.

Вчера премиерът Бойко Борисов събра коалционните си партньори от "Обединени патриоти" и се разбраха за засилване на дисциплината в парламента, така че да бъде осигурен кворум. От ГЕРБ са категорични, че не им е нужна подкрепата на ДПС. Коалицията разполага със 122 депутати, което по принцип е достатъчно за кворум (121 гласа), но винаги има болни и в командировка.

Засега не е ясна и позицията на "Воля". По принцип от партията на Веселин Марешки се регистрират, но в последния месец твърдо настояват за оставката на вицепремиера Красимир Каракачанов.

Преди дни лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че първоначалната им позиция за пренареждане на листите и състава на ЦИК била реверанс към ДПС за да влязат в зала и да продължи работата на парламента. 

След намесата на премиера Борисов обаче бе взето решение предложенията да бъдат оттеглени.