Коалицията е стабилна, управленската програма ще се изпълнява. Това заявиха Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ и съпредседателят на "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов след коалиционен съвет при премиера Бойко Борисов.

Той съобщи, че е провел разговор и с БСП, и с ДПС.  Не зная дали БСП ще участва въобще в парламентарните избори, каза Цветанов по повод бойкота на социалистите.  "Това е част от политическата култура. Ще продължа да водя разговори и с ДПС, и с БСП", подчерта Цветанов.

БСП прехвърля вътрешните си проблеми върху държавата. Нинова иска нова ЦИК, защото тази е избрана от Мая Манолова, когато бе председател на левицата Михаил Миков, а не тя. Мандатът на ЦИК изтича на 31 март, така че новата комисия ще бъде избрана в срок, коментира Цветанов.

Той коментира отказа БСП да участва в заседанията на парламента така:  "Това ще доведе до ограничаване възможността на депутатите да участват в парламентарната си дейност на форуми извън България - ПАСЕ, ОССЕ, също и като наблюдатели в изборните процеси. Това е дейност, която е вменена на българският парламентаризъм, сега ще трябва да го граничим, за да осигурим кворум в началото на пленарните заседания. БСП се дистанцира от реалния парламентаризъм, от това да участват активно в законодателната дейност и по осъществяването на парламентарен контрол. След като се отказват от това, това значи, че не знам дали въобще БСП ще участва в следващите парламентарни избори, тъй като няма как да правиш политика, да защитаваш обществото, както и своите политики. Благодаря на всеки от нас, който е отговорен към дисциплината, подчерта Цветанов.

Цветанов обяви, че ще има повишение на доходите. "От събираемостта, която е в момента отново ще имаме възможност за увеличение на доходите с 10% в края на тази година. Управленската програма се изпълнява в параметрите и по поетите ангажименти", каза Цветанов. 

Обсъдихме това да не разчитаме на БСП, които играят на варианта "иди ми, дойди ми" и смятат, че през парламентаризма може да си правят предизборната кампания за евроизборите или за предстоящите местни избори, заяви Каракачанов.

"Коалиционният съвет не беше събиран от две-три седмици поради пътувания. Обсъдихме да съгласуваме законодателните си програми и да стегнем дисциплината", коментира той. "Българският народ е изпратил всички народни представители в парламента да работят, ако БСП са решили да вървят по свой сценарий, това си е техен проблем", посочи Красимир Каракачанов.

"Обсъдихме темите, които предстоят за тази седмица. Мога да потвърдя казаното от Волен Сидеров. Въпреки различията, които имаме по определени законопроекти или нюанси в други политически изяви, имаме ангажимент - формиране на мнозинство и подкрепа на правителството до края на мандата му", заяви лидерът на ВМРО.

Решихме да действаме така че да докажем, че парламентаризмът няма алтернатива, че да отсъстваш от парламента не е решение, дори когато си опозиция,  каза в Министерски съвет председателят на ПГ на "Обединени патриоти" и лидер на "Атака" Волен Сидеров. 

"Ще покажем, че сме управляваща коалиция, която ще изпълни управленския мандат, независимо от изборната година, в която влязохме", обяви той. "По-правилното и доброто за обществото е да приемаме закони в негова полза, да придвижваме темите, които хората очакват от нас", заяви лидерът на "Атака". "Може би това ще стане по-делово и спретнато в отсъствието на БСП.  Разбрахме, че те са решили да не се връщат, въпреки поправките на управляващото мнозинство в ИК", коментира той и уточни, че в парламента няма да има проблем с кворума. "Вероятно някои важни проблеми ще бъдат придвижени по-бързо.

БСП доста често с присъствието си умишлено са предизвиквали забавяне", посочи Волен Сидеров. Той предвиди делови период за парламента в следващите седмици и месеци.

Очаквайте подробности.