Днес формално водим дискусия за вот на недоверие за финансова и икономическа политика, защото от числата, които бяха изнесени, да се говори за провал е доста несъстоятелно. Става дума за едни пари и за никакви принципи и никакви дебати за финанси и икономика. Това заяви от парламентарната трибуна по време на дебатите за вота на недоверие вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

Искам да защитя политиката на правителството в тази сфера, а после ще ви поговоря за корупция и задкулисие в икономиката, добави тя.

Вицепремиерът изнесе финансови и икономически данни, сравняващи управлението на Бойко Борисов и това на коалиционния кабинет, като изтъкна, че по време на кабинета на лидера на ГЕРБ не е имало война и проблем с енергийните доставки. 

"Мотивите на вота - да си ходи кабинета "Петков", за да се върне Борисов, са не само несъстоятелни, а арогантни", категорична бе Нинова.

Тя увери, че България е финансово стабилна, но призна, че има проблеми - обедняването, намалената покупателна способност и ръста на цените.

"Българското правителство предприе мерки срещу ръста на цените и обедняването. За тях опонентите ни критикуват, а те са въведени в цял свят и цяла Европа. Ние, като коалиционен партньор сме удовлетворени от това, което се случва по тази тема - доходи, бедност и социално неравенство. Мерките, които кабинетът предприе, са истинското му социално лице", добави Корнелия Нинова.

Вицепремиерът коментира критиките по отношение на инфлацията и корупцията.

"Веднъж ги нарекох "политическа шизофрения" и ще ви кажа защо - твърдите, че ги няма парите по плана за развитие и устойчивост и затова правителството трябва да си отиде. Но ако си отиде - парите няма да ги има още една година. В енергетиката имало лобистки интереси и искате кабинетът да падне, за да не мине Законът за енергетиката, който е в комисиите. Това не е ли някакво раздвоение на личността? И трето - уважаеми Тошко Йорданов - каза, че мотивът да напусне коалицията е Северна Македония. ИТН ще подкрепят вот на недоверие за енергетика, където имаха министър за 6 месеца. И не се разграничиха от това. И сега ще гласуват срещу собствения си министър", категорична бе Нинова.

Тя заяви, че се противопоставя на определението за цялото правителство като "корумпирано".

"Има разлика между БСП и ИТН. Има разлика между Министерство на икономиката и МРРБ. Това, което се случва с пътищата едно към едно се случва с язовирите. Аз не постъпих като колегите от ИТН, за да продължа да наливам, а извиках АДФИ и Сметната палата. Така се прави в правова държава. Викаш институциите и те се произнасят. Не отиваш в тъмни стаички, за да се пазариш за още 3 милиарда лева и да ги налееш пак на същото място", допълни вицепремиерът.

По думите на Нинова, днес изборът не е между това дали е добра икономическата политика, а между две алтернативи.

"Имаме партийна алтернатива - ГЕРБ, ДПС, Възраждане и ИТН - гласуваха "за" свалянето на Никола Минчев. Но имаме ли алтернатива на борбата с корупцията - не чухме предложение. Каква неинфлационна мярка предлагате? Да не се дават доходи на хората. За вас всичко е проинфлационно и сгрешено - но кажете какво вие предлагате? Искате единствено разрушителното  - този кабинет да си отиде и да спрете започнатата промяна", обърна се към депутатите от четирите партии Корнелия Нинова.

От парламентарната трибуна Нинова показа документи, които, според нея, показват нарушения при няколко проекта, изпълнявани по време на предходното управление на страната, и допълни, че те ще бъдат изпратени до прокуратурата.