Ръководителят на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ Джим О`Браян е пристигнал в София и се срещна с президента Румен Радев на "Дондуков 2". В разговора, който продължи повече от 90 минути, участваха и вицепрезидентът Илияна Йотова, както и посланиците на САЩ и Великобритания Херо Мустафа и Роб Диксън, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Бяха обсъдени наложените санкции на български граждани, като част от действията на САЩ и Великобритания за защита на техните финансови системи.

Държавният глава Румен Радев изрази признателността си за международната подкрепа, която страната ни получава в борбата с корупцията. Президентът подчерта също така, че обществото ни очаква следващото Народно събрание да превърне в свой приоритет приемането на антикорупционно законодателство, както и активно партньорство и обмен на информация между правоохранителните институции на България и нейните съюзници в борбата с корупцията.

Модернизацията на България изисква прозрачност на законодателния процес и ефективната работа на правораздавателната система, заяви Радев.

В петък, след като Вашингтон обяви новите санкционирани по закона "Магнитски" от България, Джим О`Браян заяви:

"Санкционирането на петимата български граждани води към едно нещо - корупцията. Откраднати са милиони евро от българския народ и това засяга интегритета на българската правораздавателна система. С днешното действие ние подпомагаме реформата на правораздавателната система".