Премиерът обеща, че няма да бъде допуснато поскъпване на електрическата енергия през зимата, а ако управляващите не са били прави за налагането на мораториума на цените, ще позволят корекции, но чак напролет. Трите месеца замразяване на цените обаче ще дадат възможност кабинетът да направи своя анализ за енергийната система, обясни той.

"Този мораториум просто даде възможност новото правителство да влезе три месеца и да направи пълен анализ", каза Петков. "Аз още не знам дали цените на газа, това им е най-доброто ниво, какво се случва с азерския газ, защо той не е част от калкулацията в цените на парното. Тези неща трябва да ги разберем преди да вдигаме цените на тока на крайните потребители. Най-лесно е било винаги - "давайте домакинствата да плащат за всичките проблеми". Първо трябва да направим този анализ", категоричен беше министър-председателят.

 

"Ако видим, че се дебалансира системата, въпреки този анализ, тогава в края на март ще трябва да има някаква ревизия на цените, но не можем просто без анализ, само защото някой препоръчал, хайде сега, в средата на зимния сезон, цяла България да плаща с 11 % повече. Може да се окаже, че това са верните цифри, но не е добре в деня, когато се заклехме, точно в този ден да бъде моментът за вдигане на цените", коментира Петков.

Той отново повтори, че съзира политически интереси в искането за вдигане на цените от КЕВР.

"Това е политическо движение, което не е конструктивно за българските домакинства. Надявам се, че ще можем да намерим някакви спестявания, така че, ако ще има увеличение, да не е в тези размери. Със сигурност хората ще имат ток, сигурен съм. Въпросът е този ток да бъде на най-добрата цена, която може да бъде предложена на крайния потребител", каза Кирил Петков.

Коментарите пред българските медии премиерът направи в Брюксел, където отиде на първата си официална визита.

Той разкри, че председателката на Еврокомисията - Урсула фон дер Лайен, ни е похвалила за Плана за възстановяване и за антикорупционната визия.

"Възлагат големи надежди на нас във връзка с Плана за възстановяване и развитие. Мисля, че ги зарадвахме и тях, че нашата задача - да премахнем корупцията в България, която е една от големите спирачки за плана, е по-амбициозна, отколкото даже и те биха се надявали", разкри Петков.

"Планът е 10% от БВП на България, но ние трябва да направим нулевата толерантност на корупцията не само за тези 10%, а за целите 100. Тя /б.р. - фон дер Лайен/ доста хареса колко твърда ни е позицията по тази линия", допълни министър-председателят. Председателката на ЕК ни насърчила и за антикорупционната комисия, която сме създали.

Той заяви, че дори да бъде забавен с две-три седмици, по-добре е в него да намери по-добро място енергийната тема.

"Говорихме, че тези промени ще бъдат направени от нас, ще го входираме обратно, искаме да помислим по най-добрия начин за енергийната система. Искаме да използваме този момент, да оптимизираме най-доброто, което за България, така че дори и да забавим една, две, три седмици плана, по-добре да си свършим добре работата, защото един път ни се дава 10% от БВП така и по-добре да сме ги използвали по най-добрия целеви начин", коментира Петков.  "Всичко беше доста конструктивно, имаме доста работа да вършим, но ние това си го знаем", обобщи Петков.

Кирил Петков потвърди, че няма промяна в позицията ни за Македония и това, което е записано в коалиционното споразумение, стриктно се следва. Въпросните 6 месеца, които е визирал в разговора си със Зоран Заев и в интервюто, са били именно за напредъка на работните групи, които ще разговарят по отделните теми, обясни той.

Петков бе помолен да коментира и труса в коалицията по повод реакцията на единия коалиционен партньор - ИТН, към намеренията на правителството да въвеждат зеления сертификат в министерствата и цялата администрация.

Премиерът не конкретизира в отговора си партията на Слави Трифонов, но заяви, че иска да води диалог с антиваксърите, защото онези, които са искали да се ваксинират, вече са го направили.

"Това, което аз искам да направя, е да направя диалог и с хората, които са антиваксъри, защото ги игнорираме и още повече се капсуловат хората, да чуем техните аргументи. Аз също искам да разбера кои са истинските стопери, дали е грешна информация", обясни министър-председателят.

"Пръсканията с  COVID-19 със самолети - това за мен беше безумно, но това не бяха безумни хора, те просто имаха информация, която е фалшива", възкликна премиерът.

И призна, че фризьорът му е бил от онези, които не искат да се ваксинират, но е починал от заразата. "Човекът, който ме подстригваше, за съжаление, човекът почина, не искаше да се ваксинира", сподели с репортерите Кирил Петков.

"Да, има странични ефекти, но те са много по-малко от ефекта", допълни още министър-председателят, като подчерта, че не е специалист по темата, но проф. Радка Аргирова е.