В момента рискуваме 430 млн. лв. за бизнеса, които са заделени в актуализирания бюджет, който само трябва да се подпише. Рискуваме актуализациите на пенсиите въобще да не се случат от септември, рискуваме за медиците на първа линия да няма 1000 лв. само защото все още нямаме бюджетна комисия в парламента.

Това заяви в студиото на "Лице в лице" по bTV служебният министър на икономиката Кирил Петков.

"Ако няма актуализация на бюджета през септември-октомври в държавата няма да има пари за бизнеса", добави той.

Според Петков е много реалистично да има трети мандат с този парламент.

Двойното гражданство

"Имах двойно гражданство и направих отказ от канадското си гражданство преди да стана министър понеже знам закона. Документацията, която съм подписал, е нотариално заверена, така че да има точна и ясна дата кога точно е направен отказът и това е много преди да стана министър", заяви Петков.

Той обясни, че родителите му са емигрирали в Канада и е отишъл в чужбина на 14-годишна възраст.

"Там учих в университета на Британска Колумбия, след това работих в Европа и се върнах в Щатите. Реално с придобиването от баща ми на канадско гражданство, аз го придобих автоматично", каза още той.

Петков добави, че е очаквал въпроса да изникне още по-рано и му е странно, че изниква точно днес.

Отношенията с ИТН

Въпросът за двойното гражданство на Кирил Петков бе повдигнат от Димитър Гърдев от ИТН днес в парламента.

"Нямам комуникация с ИТН. Единственото, което мога да си обясня, е че когато спреш толкова много средства - 190 млн. за правителствен комплекс, бяха проверени язовирите с ремонти за 630 млн. лв., спираме огромните средства на ББР. Сигурен съм, че съм ядосал много хора със задкулисни интереси, които са поправили своя път към първата политическа сила", заяви Петков.

Според него това би обяснило подобна атака от ИНТ.

"Другото, което би било още по-глупаво е, че на някаква база лично засягане, че сме им отказали (б.р. Кирил Петков и Асен Василев бяха поканени от ИТН да станат част от кабинета на ИТН), не знам", каза още служебният министър на икономиката.