Как разчетоха политическите сили думите на президента, че първо ще чуе мнението им за актуализацията на бюджета и тогава ще реши на коя партия да връчи мандата? "Ще преценя кога и на кого", каза той по-рано днес, а от ГЕРБ го приеха като ултиматум. 

От БСП напомниха, че самите те настояват за актуализация. Такъв призив отправиха и от ИБГНИ.

Президентът има право на това, напомниха от ДПС, но също така подчертаха, че бюджет и актуализацията му са предмет на бъдещи политики при вече ясно мнозинство.

Очевидно е, че президентът в момента се опитва да извива ръцете на парламентарно представените групи за актуализация на бюджета и чак тогава ще връчва мандата, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова пред журналисти в Народното събрание.

"Освен че е разединител на нацията, се превръща и в рекетьор за парламентарно представените групи", категорична беше Атанасова. "Много ми е странно, че след две години непровеждане на подобен съвет, президентът чак сега разбра, че има опасност от 4-та вълна от COVID в България. Може би сега разбра, че има опасност и от мигрантска криза", коментира Атанасова.

"Очевидно е, че президентът в момента се опитва да извива ръцете на парламентарно представените групи за актуализация на бюджета и чак тогава ще връчва мандата", заключи председателката на групата на ГЕРБ/СДС. Тя напомни, че си има конституционни процедури.

Нито една партия няма да получи празен чек срещу неясни условия кой ще харчи тези пари и за какво, прогнозира тя. Десислава Атанасова упрекна президента, че бяга от отговорност и повтори, че ГЕРБ е оставил стабилни финанси в държавата. "Това служебно правителство се роди под неговия юмрук", каза още Атанасова.

От БСП припомниха, че отдавна настояват за актуализация на бюджета.

"Да не гадаем кой какво би направил, това е право по конституция на президента, той ще вземе решение на кого да връчи третия мандат, коментира Борислав Гуцанов на въпрос дали от БСП биха се обидили, ако мандатът не отиде при тях. "Ако третият мандат бъде даден на нас, ще бъдат проведени разговори с министрите /служебните/, премиера, и тогава вече ще се стигне до пленарната зала", коментира Борислав Гуцанов. Той подчерта, че социалистите си имат решение да предложат служебния кабинет за редовен, а то не било заради липса на кадри. "Част от служебния кабинет също е свързан с БСП, смятаме, че в момента този кабинет си върши работата, има добра популярност сред хората, което е предпоставка за спокойствие", даде още аргументи Гуцанов.

"Явно г-н президентът тепърва има намерение да провежда консултации, да чуе какво мислим ние за забавянето на процедурата. Тепърва ще прави оценки, да видим той с какви идеи, цели, намерения, какви действия извършва", каза в кулоарите на парламента председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. "Това е в неговите правомощия", напомни той.

Карадайъ отбеляза още, че актуализацията и бюджетът по принцип представляват бъдещи политики, които да се реализират. Зад тях трябва да застане ясно парламентарно мнозинство, намекна той. Така че, тепърва ще видим кой какво предлага, но от ДПС от доста време призоваваме за нормалност в политиката, което предпоставя съдържателен диалог за възстановяване на демокрацията, подчерта председателят на Движението. По думите му, няма как това да се случи с недемократични методи и инструменти. "Видяхме още нещо, че с анти-ДПС риторика не могат да си прикриват политическата немощ, не се решават кризите - здравната, социалната, най-вече политическата", изтъкна Карадайъ.

"Ще заемем позиция. В момента не мога да заема позиция по тази тема", коментира Христо Иванов, като уточни, че въпросът ще бъде обсъден от парламентарната група на ДБ следващата седмица. 

"За нас е важно да има диалог между формациите извън ДПС и ГЕРБ. Да опитаме да разрешим, да намерим една цялостна формула. Когато намерим цялостна формула, съм сигурен, че можем да решим затрудненията, свързани с мандата. Ако имаме цялостна формула по въпроса колко да е времето на такова правителство, какъв да е неговият състав, как да си гарантираме неговите действия, съм сигурен, че в този контекст кой технически да получи мандата, може да остане въпрос на техника, а не да бъде символичен", добави Иванов.

Николай Хаджигенов намери за правилен укора на президента към партиите, а Мая Манолова призова парламентарните групи всички заедно да се заемат с актуализацията на бюджета. "Това е единственият начин да бъдат гарантирани пенсиите на възрастните хора, медиците на първа линия да имат своите допълнителни плащания на прага на COVID кризата, бизнесът да получи подкрепа в условията на коронавирус", посочи тя.

Колкото пъти да правим избори, едни и същи хора все един ден ще трябва да седнат, да се вразумят, да спрат да гледат себе си, за да създадат формулата за управление, коментира Арман Бабикян от "Изправи се БГ!Ние идваме!". Обратното е безумие, според него. На това нещо се радва само един човек, който иска "ред в хаос", отбеляза той.

Относно обвързването на втория мандат с актуализацията на бюджета Ивайло Вълчев от "Има такъв народ" коментира, че ще има разговори в групата, за да се чуе мнението на икономистите в нея. До момента те са на мнение, че трябва да получим отговор на доста въпроси, преди да се пристъпи към актуализация, добави той.