Наблюдаваме абсолютно хаотични и нелогични действия на служебния министър - няма откъде да чака пари за пътища, защото не са предвидени в актуализацията на бюджета. Това заяви бившият регионален министър Петя Аврамова в кулоарите на парламента по адрес на Виолета Комитова. 

"Изобщо това са едни хаотични действия на този министър. Първо тя спря ремонтите, а след това уволни назначения от нея председател на управителния съвет на АПИ с мотива, че той бил спрял ремонтите със своя заповед, а това не било работа на АПИ, а на МРРБ", посочи Аврамова. 

"В зала на парламентарен контрол се опитах да подскажа на министър Комитова по темата възлагане над прогнозната стойност на договорите, че има такова юридическо становище, да го поиска от АПИ. Стойността на договорите е прогнозна и в документацията за обществената поръчка е обявено на потенциалните участници, че тази стойност е прогнозна и тя може да бъде надвишавана", каза Аврамова и добави:

"Правителството с премиер г-н Борисов имаше като приоритет пътищата в държавата, добрата свързаност, развитието на регионите и добрата пътна инфраструктура. Ние сме изнасяли информация, че за подобряване на цялата пътна инфраструктура в държавата, са необходими милиарди. Никога не сме оставяли строителния бранш, който е структуроопределящ в икономиката на държавата и в който работят стотици хиляди работници и инженери без средства и винаги сме осигурявали такива. Мога само по години да ви изброя допълнителните целеви средства към Агенция "Пътна инфраструктура" с министерски постановления и с актуализация на бюджета".

Малко по-рано на брифинг настоящият служебен регионален министър Виолета Комитова заяви, че има много сериозен юридически проблем с плащанията към "Автомагистрали - Черно море" АД.

"Те имат договор с нашето търговско дружество държавната компания "Автомагистрали", който е в онази обща тема със свръхдоговорянето. Нашето търговско дружество си е позволило да извърши свръхдоговоряне и да дава работа на фирми, без да има осигурено финансиране. При тези договори, за които не е осигурено финансиране в бюджета, се нарушават множество закони. Ако имахме всичките пари, дори и да платим, влизаме в хипотезата да нарушим няколко закона", обясни тогава Комитова.

Говорителят на служебния кабинет Антон Кутев насочи протестиращите строители на пътища да отидат в Банкя

Според мен протестиращите трябва да ходят в Банкя или другаде, където живее бившият регионален министър Николай Нанков. Защото те са измамили фирмите, които сега протестират, заяви говорителят на служебното правителство Антон Кутев.

"Да обещаеш на фирмите 1,5 млрд. лв. за ремонт на пътища, без те да са били предвидени в бюджета, е форма на измама. И ние ще дадем сигнал в прокуратурата за това", каза още Кутев в присъствието на служебния регионален министър Виолета Комитова.