Бившата номер 6 в конкурса "Мис Свят" Жени Калканджиева е поредното известно лице, което влиза в листите на ВМРО за парламентарните избори, след като в тях влезе и актрисата Ернестина Шинова.

Собственичката на модна агенция ще се яви на вота в листата в Хасково, съобщи лидерът на партията, вицепремиер и военен министър Красимир Каракачанов пред bTV.

"Жени Калканджиева е на последно място, краси листата и със своето присъствие дава своята подкрепа за кандидатите, които местната областна структура на ВМРО е подредила от 1 до 16 място“, обясни той.

"Във ВМРО, както е известно, джендъризмът не е модерен, така че не се учудвайте, че в листите ни има красиви и интелигентни жени. Ернестина Шинова, която също е в листите, помага на партията от години, още откакто нейният съпруг Андрей Слабаков се кандидатира за евродепутат. Това не трябва да ви учудва, във ВМРО сме ценителите на женската красота и отчитайки равенството на половете, съвсем нормално е подобни красиви жени да са в нашите листи", коментира още Каракачанов.

Самият той ще бъде водач на листата на ВМРО в Плевен и вероятно ще се изправи срещу Григор Горчев от ГЕРБ и Румен Гечев от БСП.

„С Гечев сме се сблъсквали на изборната писта и на минали избори. Откакто съм депутат, винаги съм избиран от Плевен. Проф. Горчев е изключително уважаван специалист, поздравявам го, че влиза в политиката, защото тя има нужда от професионалисти. Със сигурност е много сериозен конкурент. Убеден съм, че конкуренцията ни ще бъде цивилизована“, каза лидерът на ВМРО.

На въпрос как се разделят с ГЕРБ след общото управление, вицепремиерът заяви, че е имало търкания и разминавания през последните четири години, но са успели да изпълнят голяма част от коалиционната си програма.

„Голяма част от нещата, които "Обединени патриоти" настояваха да влязат като програма за управление – са изпълнени. Наше беше предложението за 300 лв. минимална пенсия. Другата ни амбиция – да вдигнем армията на крака, започва да се изпълнява“, допълни той, като изтъкна, че не са се разбрали с ГЕРБ относно политиката за интеграция на ромското население и доброволческите отряди.  

Каракачанов говори и за ремонтираните щурмови военни самолети СУ-25. Той призна, че за първи път се качва на подобен тип самолет и ще излъже, ако каже, че не е изпитал притеснение, но преживяването си заслужавало.

„Последните две години много се говореше има ли нужда от тези машини, как ще бъдат ремонтирани – реших да покажа, че имам пълно доверие на ръководството на ВВС и момчетата в авиобазата в Безмер“, подчерта военният министър.

Той коментира и факта, че България няма да участва в маневрите на НАТО в Черно море „Посейдон 21“, тъй като на два кораба от военноморския флот на страната са открити случаи на COVID-19. 

„Има пет човека, които са позитивна на COVID-19 и тъй като екипажите са заедно – те трябваше да останат под карантина. България ще се присъедини към това учение след 14 дни. Това не е първият и единствен случай, миналата седмица беше отложено заседанието на министрите на отбраната в ЕС точно заради карантина“, обясни Каракачанов.