ВМРО категорично ще се яви самостоятелно на изборите за парламент, заяви лидерът на партията Красимир Каракачанов. За президентските избори все още не е ясен техният кандидат.

"Има няколко кандидатури, които се обсъждат, една от тях е и моята. Предстоят форуми тази седмица, на които трябва да решим коя ще бъде кандидат - президентската двойка.", обясни Каракачанов в предаването "Тази сутрин" по bTV.

"Нямам амбицията да съм президент, защото съм стигнал до върха на политическата си кариера. Има много хора, които са изкушени от това. Но съм едно от предложенията на нашата партия. Ситуацията в момента не ме изкушава да ставам президент", добави той.

На последните избори на 11 юли ВМРО, НФСБ и "Воля" се явиха заедно като коалиция "Българските патриоти", но не успяха да влязат в парламента.

"Всяка битка във ВМРО ние я възприемаме като битка за идеи и кауза. Основното, което липсва в момента, е диалогът, съгласието и единството, липсват цели и приоритети", посочи лидерът на партията, който е и бивш министър на отбраната.

Той коментира и решението на служебното правителство оградата по границата с Турция да се поддържа от МВР.

"Поддръжката е хубаво да бъде в една институция, а тя беше пръсната в три областни управи", посочи Красимир Каракачанов.

 

 

Според него решението МВР да поеме оградата на границата с Турция е правилно, защото трябва да има един централизиран орган, който да се грижи за цялото съоръжение. "Това са 320 км, разстояние по-голямо отколкото разстоянието София - Русе или София - Шумен през пресечени терени и диви местности, гори", отбеляза той.

"Областните управители се сменят много бързо, а приоритетът за сигурността на държавата е на МВР и на отбраната. Стига да има необходимия бюджет за поддържане на това съоръжение е правилно. Самото МВР чрез гранична полиция охранява това съоръжение", припомни Каракачанов.

По думите му оградата трябва да се поддържа, да има патрули, ако трябва да се използва и армията.

"В един момент естествено трябва да се ремонтира тази ограда, защото виждате какво се случва - ситуацията в Афганистан ескалира откакто се изтеглиха американците, в самата Турция има 2-3 милиона бежанци. Знаем, че Турция често използва мигрантския натиск срещу Европа като цяло", каза още Каракачанов.