"Дали Кирил Петков ще бъде министър в новия проектокабинет на ПП зависи от разговорите с коалиционните партньори и решението на партията. Това заяви в "Панорама" по БНТ кандидатът за премиер на партията и настоящ финансов министър Асен Василев.

"В момента все още търсим подкрепа за програмата на този кабинет и начинът, по който работи. Да тръгнем да сглобяваме кабинет преди да е ясно дали програмата и начинът на водене на политика имат подкрепа и е прибързано".

Той заяви, че ПП все още не е събрала подкрепата на 121 депутати.

На въпрос дали смятат да разговарят със Слави Трифонов, Василев отговори: "Не, нямаме и намерение. С г-н Трифонов и въобще с ИТН като структура, ръководена по начина, по който тя влезе в първия кабинет, имаме сериозни различия. Целите, които ние смятаме, че трябва да се следват, е средствата да отиват при всички български граждани и да се спре с това определени фирми да взимат големи поръчки, да са предварително избрани. Трудно виждам как ПП може да взаимодейства по този начин с някой. Затова ние търсим в момента хора, които много ясно искат да застанат на страната на гражданите

В цяла Европа имаме най-голямото неравенство между бедни и богати и основната причина за това е, че всички еврофондове отиват при предварително избрани фирми с предварително нагласени поръчки, заяви той.

Василев заяви още, че решението за изгонването на руските дипломати е взето по препоръка на Външно министерство. "Взел го е по информация, предоставена от службите за национална сигурност, където е имало и препоръка в съответния доклад Външно министерство за точно 70 души. Поне това ни беше казано в заседанието на парламента. След това ДАНС са работили с Външно министерство и те си придвижват съответните ноти... Аз смятам, че това решение е правилно", коментира Василев.

По думите му не България е страната, която търси конфронтация. "Русия започна конфронтацията - тя ни сложи в списък с вражески държави. Тя ни спря газа, въпреки че ние си бяхме платили. няма как някой да каже: "Ти си вражеска държава, ние ще стреляме с ракети по Лондон и всички други вражески държави" и ние да се държим "те ни плюят все едно, че дъжд ни вали", смята той.

Кандидат-премиерът на ПП припомни, че това не е първият път, в който се прекъсват дипломатическите отношения между България и Русия. "У нас ще останат 43 руски дипломати при 12 български в Москва. Това е два пъти повече от дипломатите, които Русия има в Холандия или Румъния", подчерта Василев.

"Държавата няма да фалира заради допълнителните разходи в бюджета", категоричен е той. "В момента имаме приходи с милиард и 100 милиона повече от разходите към 30 юни- Имаме над 8 млрд. лв в единната сметка. към момента имаме дълг, който е по-нисък от дълга в началото на годината. фискално страната стои много стабилно".

"Допълнителният разход от 760 млн. лв., след който следва да има и приходи, е трудно изпълним, но изпълними", каза Василев. Всичко зависи много от икономическата ситуация в последните 4 месеца на годината, но няма да има нищо драматично, което да застраши финансовите устои на държавата.

"Цените на електроенегрията са овладени - видяхте, че парламентът гласува компенсации за бизнеса. цените за бита са реално същите като миналия месец, увеличението е 2-3%. Горива, бензин за съжаление не произвеждаме и зависим от цените на петрола".