Коалиция "Изправи се! Мутри вън!" започва още днес преговори с "Има такъв народ" и "Демократична България" за съставяне на правителство на малцинството в рамките на 45-ото Народно събрание с мандата на партията на Слави Трифонов. Това обяви Николай Хаджигенов в студиото на БНТ.

"Слави прави правителство на малцинството, всички ние го подкрепяме. Това е очевиден сценарий. Всичко останало изисква твърде големи компромиси. Ако от "Има такъв народ" решат да го направят, ние ще ги подкрепим по всевъзможен начин, защото това е правилното в момента", каза Николай Хаджигенов.

На въпрос кога ще започнат преговорите с другите партии, той първоначално отговори само от първо лице с "доколкото зависи от мен, още днес", но веднага след това конкретизира: "Ще започнем днес. Вчера правихме анализи и готвим приключването на резултатите от изборите. Свършваме и започваме да звъним телефоните".

Попитан с кого, Хаджигенов отвърна: "Очевидно с победителя - партията на Слави. Веднага след това започваме разговори с "Демократична България".

Съпредседателят на "Изправи се! Мутри вън!" обясни и защо държи да бъде съставен кабинет и да не се стига до предсрочен вот.

"Част от хората искат избори веднага, сякаш изборите са вълшебна пръчка. Но ако сега направим избори, каква е вероятността Бойко Борисов да извади още един златен пръст? Доста сериозна", започна Хаджигенов и добави: "Това, което трябва да направим, е да опитаме да съставим правителство. То може да има много кратък живот, в който да променим избирателния кодекс, за да може следващите избори да имат смисъл".

Николай Хаджигенов заяви и готовност за пряко участие в такъв кабинет:

"Ако трябва някой от нас да пострада, да бъде министър, ние ще дадем такъв човек, ще го пожертваме. Ако се наложи, бих се пожертвал в рамките на моята компетентност."

Той подчерта, че от "Изправи се! Мутри вън!" няма да влизат в коалиция с БСП, но едно правителство на малцинството ще приеме подкрепа от тях: "Гласовете на БСП ни трябват, без тях не можем да направим нищо".

Николай Хаджигенов е готов да приеме подкрепа от всяка парламентарна група, защото "Ако ни подкрепят, ще кажем "Не, не, не ни трябват ли?". Ако и ГЕРБ ни подкрепят, е чудесно", заяви той.

Хаджигенов призна, че по-важно в момента е кое е работещото, като даде пример с "Изправи се! Мутри вън!": "На мен не ми харесва коалицията, която направихме, но тя сработи".

На фона на очакванията си за опорочен вот, той призна изборите за "относително доста честни" и определи това като приятна изненада. Въпреки това Хаджигенов е категоричен, че евентуални следващи избори, включително във формат "2 в 1" през септември, трябва да бъдат проведени при други законодателни условия.

Според него към момента Велико Народно събрание не е необходимо, а по отношение на предложенията за нова Конституция каза: "Не не искаме, а не можем. Тя е химера. Не можем да съберем 160 гласа в Народното събрание".