"Не разговарям с Татяна Дончева". Така председателката на 46-я парламент Ива Митева коментира скандала, който избухна след твърдения на Тошко Йорданов, който обяви, че Дончева е предлагала подкуп на депутата Радостин Василев от "Има такъв народ", за да разцепи партията на Слави Трифонов.

Митева обясни, че не разговаря с Татяна Дончева, откакто е скъсала проекта на решение, изработен по казуса с оттеглянето на Пламен Николов като предложение за министър-председател.

"Виждала съм се с Татяна Дончева, не ми е предлагала пари лично, но ми е намеквала по принцип за участие в кабинет, за гласуване, за подкрепа на кабинет", посочи тя, цитирана от БНТ. 

"Г-жа Дончева още в 45-тия парламент се опита да кадрува, като първото нещо беше да ми предложи началник на личен състав. Когато тя излезе с едно изявление и каза, че съм правила кабинет и съм го подреждала заедно със Слави Трифонов по нощите й. Тогава й се обадих и я попитах кога го е чула от мен. Тя тогава много учудено ме попита: "Ама не си ли?" Не приемам такива интриги, не приемам такова поведение. Поведението е отвратително. Отвратително е за политика, която се прави по този начин", възмути се председателката на Народното събрание.

Тя отказа да коментира обидите, отправени към нея от страна на Татяна Дончева и заяви, че лично тя слага край на интригите в политиката и се надява на честно и смело говорене в пленарна зала. 

"Така и не разбрах кой е високото дърво и кой е храстът. Знаете , че храстите оцеляват бавно, бавно и за дълго - има и една песен на Васко Кръпката. Предполагам, че храстът е тя, защото оцелява повече от 25 години в политиката. Много ми е интересно следващите 25 години къде ще се опита да оцелее г-жа Дончева, защото, знаете ли, такъв тип политици показват , че промяна няма да се случи докато участват в управлението. Съжалявам, но аз открито казвам не на интригите в политиката, да на смелото и честно говорене", призова Митева.

Ива Митева обяви, че категорично не приема вкарване на имена по този начин, не приема такива интриги и такова поведение .

"Поведението е отвратително. Отвратително е за политиката , която се прави по този начин", заяви председателката на парламента.

Митева коментира и скандала около гласуването на закона за НСО:

"Тъй като се поставиха миналата седмица принципни въпроси по отношение на приемането на закона, искам да кажа, че Конституционният съд много ясно казва кога има кворум и как се гласува. Кворумът установява брой присъстващи, а не участие в гласуването. Компютърната система определя резултата от гласуването, така че Татяна Дончева нека да спре да импровизира и да прилага правилника така, както се прилага, защото наистина всичко това, което прави, е обидно", каза Митева.