Парламентарната група на ГЕРБ няма да вземе страна в скандала между "Има такъв народ" и зам.-председателя на Народното събрание Татяна Дончева, но иска да се създаде анкетна комисия, която да установи фактите около казуса. Това заяви заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков от парламентарната трибуна в декларация от името на коалицията.

"През последните дни пред очите на цялото общество се разиграва тежък политически скандал, който не бива да бъде банализиран и оставен да затихне без необходимите последствия и изводи. Председателят на най-голямата парламентарна група в 46-ото Народно събрание обвини заместник-председателя на настоящия парламент в политическа корупция. Според г-н Тошко Йорданов г-жа Татяна Дончева е предлагала 500 000 лв. подкуп, за да бъде разцепена групата на ИТН и по този начин да бъде съставено дългоочакваното правителство на промяната. По-късно председателят на Правната комисия г-н Радостин Василев потвърди тази информация, като разказа още подробности, които едва ли е уместно да преразказваме от тази висока трибуна", заяви Тома Биков.

Той бе категоричен, че парламентарната група на ГЕРБ, няма да заеме страна в този спор.

"Няма да си позволим нито да раздаваме присъди, нито да даваме морални оценки. Това, което сме длъжни да направим обаче е, да потърсим истината и да я намерим. До момента има един очевиден публичен факт. Той е, че на най-високо политическо ниво, хора които преди изборите твърдяха, че ще управляват заедно, си отправят тежки обвинения, които или трябва да бъдат доказани или ако са лъжа трябва да бъде понесена политическа отговорност. Ако господин Йорданов и господин Василев казват истината, то госпожа Дончева няма място в политиката и обратно, ако те са излъгали, то мястото им не е нито в тази зала, нито в политическия живот, чиято единствена сила се състои в доверието на обществото. Казано с прости думи - една от двете страни лъже и и трябва да направим всичко възможно истината да излезе на бял свят", допълни Биков.

Според него случващото се е подигравка с хората, които протестираха, както и срещу останалите български граждани. "Случи ли се промяна - случи се. По всички личи, че тя не е към добро", допълни заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

В декларацията се посочва, че партиите на промяната са пропилели няколко месеца в скандали, безплодни пазарлъци и неуспешни опити за съставяне на общо управление.

"Днес, когато кризите, които служебното правителство на техния патрон Румен Радев не е в състояние да управлява, ескалират, ставаме свидетели на още по-тежки скандали между онези, които преди една година бяха обявени от президента за братството на почтените. Всичко това се случва в навечерието на гласуването на актуализация на бюджета за 2021 г.", посочи депутатът.

От името на ПГ ГЕРБ-СДС настоявам президентът час по-скоро да обяви дата за предсрочните парламентарни избори и да разпусне 46-ото Народно събрание. Всеки ден забавяне ще струва на политическата система още скандали и още изгорени мостове между политическите сили, каза още Тома Биков.