Декларация срещу разделението на хората на ваксинирани и неваксинирани от някои работодатели и организации прочетоха от "Има такъв народ". Вирусологът Андрей Чорбанов призова от парламентарната трибуна здравния министър Стойчо Кацаров да отмени заповедта си от миналата седмица, с която даде възможност бизнесът да работи и за него да не важат ограничителни мерки, ако работниците там са на 100% имунизирани.

"Г-н министър, отменете заповедта, даваща основание на редица ръководители да правят интерпретации по темата за противоепидемични мерки", апелира Чорбанов.

Последната заповед на министър Кацаров отпреди седмица даде възможност на много работодатели и организации да предприемат мерки, които от ИТН намират за дискриминационни, стана ясно от думите на Чорбанов.

Той изреди заповедта на ректора на Медицинския университет в Пловдив за правата на студентите с имунизационнен сертификат, която за него била притеснителна. Подобни идеи имало и в други ВУЗ-ове, а според него това поставя в унизителни условия една част от студентите, които плащат едни и същи такси с останалите Непрекъснато получаваме сигнали от студенти и писма от родители срещу носене на маски от малки ученици, което се предвижда за новата учебна година, добави още депутатът от ИТН.

Чорбанов завърши с виц от трибуната в пленарната зала, отново противопоставящ ваксинираните на неваксинираните.

"Когато се касае за ограничаване движението на болни хора, потенциални разпространители на заболяването, това се нарича карантина, когато бъдат ограничавани правата на здрави и активни хора без никакви показания, но с презумпция за вероятно носителство - се нарича тирания", заключи докторът.