"Има такъв народ" отказа консултации с ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство с техния мандат. Това обяви председателят на парламентарната група Тошко Йорданов пред журналисти в парламента.

По-рано от партията на Бойко Борисов поканиха формацията на Слави Трифонов на среща в 12 часа в Народното събрание, въпреки че от нея вече няколко пъти казаха, че няма да участват в такива разговори. В преговорния екип на ГЕРБ трябваше да участват номинираният за премиер Даниел Митов и предложените за министри Любен Дилов и Калин Вельов.

"Знаете, изпратиха ни официално писмо от ГЕРБ и присъдружната им СДС за консултации. Сега ще ви прочета нашият официален отговор, който след малко ще бъде изпратен при тях", обяви Йорданов пред медиите.

След, което прочете официалния отказ, адресиран до председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова:

"Уважаема, г-жо Атанасова, относно вашата покана за консултации по обсъждане на състав и структура на Министерски съвет на 22 април 2021 г. заявяваме следното: Още преди конституирането на настоящия парламента ПП "Има такъв народ" заяви пределно ясно, че по никакъв начин и по никакъв повод няма да участва в разговори с партии, представляващи досегашното управление на страната. За нас ПП ГЕРБ е основен символ на статуквото и за нас е изключено да обсъждаме, каквото и да било правителство, предложено от представителите на тази партия. За това намираме за естествено да откажем предложените от вас консултации".

На въпрос дали "Има такъв народ" ще изпълни мандат за съставяне на правителство, Йорданов отново не даде ясен отговор: "Първо, да го получим".

Вчера покана за разговори първо имаше към "Демократична България", които също не се отзоваха, като отказаха официално в писмена форма.

При изписването си от болница, лично Борисов обяви, че ако не постигнат съгласие с "Има такъв народ" и "Демократична България" за съвместно управление, ГЕРБ ще върне мандата на президента Румен Радев още в четвъртък или в петък. 

Днес заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков заяви от парламентарната трибуна, че ще върнат мандата най-вероятно още днес. Той взе думата по време на дебатите по проекторешението за налагане на мораториум върху определени действия на Министерския съвет в оставка.

"Ако искате да спрете всички концесии, всички сделки, всички назначения, трябва да направите правителство, а не да занимавате час и половина цяла България с вашите неадекватни изказвания от всички страни. Пред страната има изключително важни предизвикателства - намираме се в здравна криза, в социални и икономически затруднения. Намираме се на ръба на политическа криза, защото никой от вас не е казал преговаря ли в момента за някакво правителство. Ние ще върнем мандата най-вероятно още днес", каза Биков.