"Има такъв народ" (ИТН) и "Изправи се БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ) се обединиха на консултациите за съставяне на кабинет, че "нито дългата, нито късата ръка" на ДПС трябва да стига до властта. 

След като вчера от партията на Слави Трифонов започнаха разговорите с всички партии (освен с ГЕРБ) със среща с "Демократична България", днес в 11 часа те обсъдиха намеренията си с формацията на Мая Манолова и Николай Хаджигенов. От 14 часа пък ще разговарят с контактната група на БСП, която ще води лидерът Корнелия Нинова.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, който участва в разговорите с ИБГНИ заедно с Филип Станев, Ивайло Вълчев и Виктория Василева, заяви:

"Здравейте, малко е шашаво да правим среща с хора, които сме били заедно на площадите. Ясно е, че искаме едно и също. Аз не очаквам да има някакви разминавания за основните цели. В крайна сметка, това, което искахме долу на улицата, затова сме и тук. Иначе ние специално едва ли щяхме да сме тук, както и вие. Иначе щяхме да си живеем животите. По-скоро сме тук да си стиковаме позициите".

Мая Манолова благодари за разговорите и че от "Има такъв народ" са се съобразили с тяхното настояване да има публични консултации в парламента.

"Факт е, че ние работим отдавна и добре заедно и си имаме доверие, затова и си говорим обикновено направо. Ние идваме, както правилно каза, буквално от улицата и площадите, кампанията ни беше на улицата и площадите. Наясно сме с очакванията на хората. Приветстваме намерението ви да поемете отговорност за излъчване на кабинет. Но очакваме от този кабинет веднага да се заеме с най-горещите проблеми на хората", отговори Мая Манолова.

Снимка: Булфото

"Най-важното е следващия кабинет да получи на първо място подкрепа на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!". Ние категорично сме срещу дългата ръка на ГЕРБ и ДПС. Това е очакването и на хората", подчерта Манолова, след като вече направи тази заявка преди консултациите.

На това Йорданов отвърна:

"Малко ми е странно последното, което казваш, при положение, че никой от нас не желае нито ГЕРБ, нито ДПС да участва по някакъв начин в кабинета. Нито късите им ръце, нито дългите им ръце. Това е, как да кажа - оттам се тръгва и след това се водят диалози за всичко останало", коментира той, макар че партията му покани на консултации и ДПС и те ще се състоят утре.

"Не е толкова страшно да има правителство на малцинството, защото когато става дума за политики в интерес на хората, искам да видя коя ПГ няма да ги подкрепи. Така че няма страшно да няма плътна подкрепа в НС. Още повече, че ще бъде здравословно, ако ДПС не просто да стои далеч от правителството, но и от правителството и властовите позиции".

По думите й сред приоритетите на "Изправи се БГ! Ние идваме!" са повишаване на доходите, преизчисляване на пенсиите, подкрепа за бизнеса, съдебната реформа, ограничаване властта на главния прокурор, смени във ВСС.

Председателката на "Изправи се БГ!" настоя ревизията на властта да бъде продължена от следващ редовен кабинет.

"Благодаря за подкрепата и с подписите ви за комисията по ревизия, но това трябва да е политика, която трябва да продължи и следващия кабинет. Хората вече не могат да търпят корупция", изтъкна Манолова.

След това журналистите бяха помолени да напуснат, а след срещата на "четири очи", Мая Манолова и Николай Хаджигенов направиха изявление.

"За нас е важно, че получихме пълна подкрепа за нашите приоритети - повишаване на доходите и преизчисляване на пенсиите от 1 октомври", заяви Манолова, която подчерта,  че е сигурна, че ще има кабинет.

На въпрос как приемат, че ИТН ще се срещнат и с ДПС, тя отговори:

"Това е тяхно право, те са решили, ще водят разговори. Това, което обаче ни увериха, е, че за тях подкрепа за следващо правителство без "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" не е приемлива. Тоест - те ще предложат кабинет с програма и политики, когато със сигурност получат нашата и на "Демократична България" подкрепа. Аз съм категорична, че сме категорично против ГЕРБ и ДПС да имат влияние върху властта, защото хората гласуваха за промяна, те не искат какво да е правителство, това е, за което ние ще бдим".

Манолова отговори на въпроса какво ще стане, ако БСП не подкрепи бъдещия кабинет, така:

"Чакам да видя БСП как ще обяснят на техните избиратели, че няма да подкрепят програма, която слага на първо място повишаване на доходите, преизчисляване на пенсиите, реформа в здравеопазването и съдебна реформа".

Тя заяви, че не е говорено за имена на министри и за пореден път декларира, че не желаят властови позиции.

Тошко Йорданов пък каза:

"Срещата беше изключително конструктивна, със здрав разум и от двете страни. Имаме разминавания в детайлите, защото все пак сме различни партии, но посоката е една и съща, така че всичко е въпрос на изчистване на детайлите.Нямаме разминавания за този отвратителен гербаджийски модел, който мори държавата. Посоката е една и съща. Поканили сме политическите партии, извън ГЕРБ, защото ГЕРБ за нас е най-голямото зло за демокрацията. От там нататък ние запознаваме политическите субекти с нашите виждания. Тяхно право е да намерят нещо общо нас или да не намерят", допълни още Тошко Йорданов. 

На въпрос за срещата им с ДПС, той отвърна:

"Престанете да набутвате ДПС като коалиционен партньор на нас, това е абсурдно".

Той изтъкна, че това са просто разговори с всички партии, без ГЕРБ, за каквито много са настоявали.