Взехме решение "Информационно обслужване" да участва в поръчката за доставка на 1 637 машини за гласуване на 11 юли. Това каза на брифинг след заседание на Министерски съвет служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Средствата ще бъдат преведени на Централната избирателна комисия, а оттам ще ги пренасочат към Информационно обслужване" и доставчика на устройствата.

Бойко Рашков уточни, че машините ще бъдат товарени от Холандия и ще пристигнат в България до края на седмицата.

"Машините ще бъдат ситуирани за съхранение и охрана там, където са онези машини, които послужиха за гласуването на 4 април. Обсъждаме възможностите по линия на международното сътрудничество да осигурим полесно транспортиране до нашата страна, за да може по-своевременно да осигурим възможност за тяхната настройка и готовност за ползване в изборния ден", добави служебният вицепремиер.

Той припомни, че на редовните парламентарни избори, които се проведоха на 4 април, бяха осигурени около 9 600 машини за гласуване. Рашков напомни и за несполучливия опит на ЦИК за преговори за доставка на допълнителни устройства със "Сиела Норма" - досегашният доставчик.

"Тази договорка не се реализира докрай поради неизгодната цена, която беше предложена от тази фирма. Четири дни по-късно преговорите със "Сиела Норма" бяха преустановени, а на 14 юни поръчката беше прекратена. Нещата не можеха да останат на това ниво и се пристъпи към обсъждане на друг вариант - с "Информационно обслужване. Това е държавна фирма, в която държавата има 99% участие и на практика първо ЦИК взе решение да се закупят тези машини, а Министерският съвет разгледа въпроса за възлагане на такава задача на "Информационно обслужване" така, че да участва в поръчката за доставка на 1 637 машини за изборите на 11 юли", обясни вътрешният министър.

Бойко Рашков каза още, че в някои области на страната вече има сигнали за оказван огромен натиск върху отделни граждани за това как да гласуват на 11 юли.

Областният управител на Смолян е съобщил, че натискът върху гражданите се оказва по всякакви линии. Ако някой отиде в горското стопанство да си купи дърва за огрев, друг отиде да ползва други подобни услуги, всичко това се използва за натиск върху хората, което е позорно явление, заяви министърът.

МВР има достатъчно възлова роля за осигуряването на честни избори и най-сложната задача е да се възпрепятства купуването на гласове, заяви министърът.

Той допълни, че са идентифицирани множество лица, които започват да създават организация за купуване на гласове. Спрямо тези лица, в определен момент, който ще бъде избран, ще се предприемат необходимите законови мерки, за да се предотврати извършването на престъпление против политическите права на гражданите, против замяната на техния действителен вот с такъв, който тяхната воля не диктува, заяви министърът.

Министърът каза, че няма да назовава конкретни имена. Винаги съм казвал, че явлението е съществено. Спрямо отделни лица, за които съберем информация и достатъчно данни, ще предприемем необходимите законови действия, каза министърът.